PRAVNI EKSPERT

Profesor Kasim Trnka za „Avaz“: Sporni zakon NSRS osporiti i pred Ustavnim sudom BiH

U slučaju da, iz bilo kojeg razloga, ne budu djelovale odluke Visokog predstavnika, neka djeluju odluke Ustavnog suda BiH, dodaje Trnka

Trnka: Vidjeti kako će se dalje stvari razvijati. Printscreen

Alen Bajramovic

1.7.2023

Mjere koje je objavio Visoki predstavnik Kristijan Šmit (Christian Schmidt) više govore o njegovom pokušaju da testira svoj utjecaj na RS i odmah je dobio odgovor Milorada Dodika da oni neće uvažavati njegove odluke.

Ovo je za portal „Avaz“ kazao pravni ekspert Kasim Trnka u prvoj reakciji na odluke Visokog predstavnika kojim se poništavaju odluke NSRS i mijenja Krivični zakon BiH u članu koji se odnosi na krivična djela ugrožavanja ustavno – pravnog poretka BiH.

- U nastavku ostaje da se vidi kako će se dalje stvari razvijati u tom dvoboju RS – Visoki predstavnik. Bez obzira na to, mislim da ako se zakon o suspenziji odluka Ustavnog suda BIH kojim slučajem objavi u Službenom glasniku RS, obavezno treba pokrenuti postupak pred Ustavnim sudom, da se i na taj način ospori ovaj zakon.

 U slučaju da, iz bilo kojeg razloga, ne budu djelovale odluke Visokog predstavnika, neka djeluju odluke Ustavnog suda BiH – dodaje Trnka.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.