PRAVNI EKSPERT

Kasim Trnka pojašnjava za "Avaz": Ko može spriječiti blokadu vlasti

Sistem mora naći rješenja da spriječi takvo nešto

Trnka: Šmit mora reagirati. AVAZ

Piše: Al. Bajramović

13.12.2022

Iako je nametnutim izmjenama Izbornog zakona BiH visoki predstavnik Kristijan Šmit (Christian Schmidt) omogućio bržu uspostavu vlasti, posebno na nivou kantona, očigledno nije predvidio sve moguće varijante koje se dešavaju u bh. političkoj stvarnosti.


Ići do kraja

Ovo je za „Avaz“ kazao pravni ekspert prof. dr. Kasim Trnka komentirajući najave blokada u uspostavi vlasti u FBiH nakon što je SDA osigurala potreban broj delegata u Klubu Bošnjaka Doma naroda Parlamenta Federacije BiH.

- Očigledno je da će visoki predstavnik morati napraviti ili neko autentično tumačenje svojih odluka, ili se suočiti s novim blokadama ovdje. Kad je već krenuo u tu avanturu, mora ići do kraja - rekao je Trnka.

U demokratskim društvima logično je da predsjednik, odnosno, u slučaju FBiH, predsjednik i dva potpredsjednika prihvate prijedlog parlamentarne većine i imenuju mandatara iz nove koalicije koju čine stranke tzv. osmorke i HDZ.


Interes građana

Trnka pojašnjava da je u svijetu poznata tzv. kohabitacija šefa države i izvršne vlasti iz različitih političkih opcija.

- Sistem mora funkcionirati, naravno otežano, jer jedan drugog mogu blokirati, samo je pitanje koliko se vodi računa o interesu građana, a ne političkih stranaka. Kod nas se svako bori da dođe do svojih interesa, a u političkoj utakmici svako koristi šanse koje mu se pružaju. Sistem mora naći rješenja da spriječi takvo nešto. Dejtonski sporazum je ostavio takav sistem da imamo konkurenciju tri nacionalne grupe koje, umjesto da traže zajednički jezik u interesu građana, guraju svoje interese - istakao je Trnka.

Kandidatski status

Ove sedmice BiH će biti odobren status kandidata za članstvo u EU, a Trnka podsjeća da je ovakva odluka posljedica ruske agresije na Ukrajinu i procjene EU da ruski utjecaj na zapadnom Balkanu raste.

- Ovo je simboličan akt, pod brojnim ograničenjima. Znamo da je prioritet izvršavanje onih 14 tačaka iz Mišljenja Evropske komisije te dodatnih sedam zahtjeva koji se postavljaju pred vlasti BiH. Sigurno da na simboličkoj ravni to ima veliki značaj, ali pravi značaj će se osjetiti tek kad se donese odluka o početku pregovora - kazao je Trnka.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.