VAŠINGTON

Adnan Hadrović za "Avaz": Podrška Šmitovim odlukama, nedostaje samo poziv NATO-u da ojača poziciju EUFOR-a u BiH

Na potezu je Tužilaštvo, a potom SIPA i druge državne sigurnosne institucije, kazao je Hadrović

Adnan Hadrović. Printscreen

Alen Bajramovic

1.7.2023

Odluke visokog predstavnika, zasnovane na Ustavu BiH, kojim se državnim institucijama, a posebno Državnom tužilaštvu daju odriješene ruke da reagiraju na neustavna djelovanja institucija i pojedinaca s ciljem rušenje države i njenih institucija, zaslužuju punu podršku. 

"Na potezu Tužilaštvo"

Ovo je za “Avaz” kazao Adnan Hadrović, viši saradnik Instituta za globalni utjecaj iz Vašingtona, koji navodi da Visokog predstavnika Kristijana Šmita (Christian Schmidt) SAD snažno podržavaju.

- Na potezu je Tužilaštvo, a potom SIPA i druge državne sigurnosne institucije, koje trebaju djelovati. Važno je istaći da je Visoki predstavnik iskazao spremnost da će upotrijebiti i sve druge opcije koje mu stoje na raspolaganju, u skladu sa Bonskim ovlastima. 

Visoki predstavnik je uradio ono na šta ga obavezuje Ustav, ali mišljenja sam da mu je nedostajala vojna komponenta odluke koju je u ovom momentu ipak trebao koristiti, s obzirom na nivo ugroženosti ustavno-pravnog poretka države, kao i sigurnosne procjene. 

Dodatne NATO snage

Radi se o odluci da pozove dodatne NATO snage, da ojačaju poziciju EUFOR-a u BiH, posebno u Brčkom – ističe Hadrović.

On smatra da su dodatne finansijske sankcije također jedna od mjera o kojima treba razmišljati

- Posebno od strane EU, a pogotovu znajući da je oligarh Dodik na to i najosjetljiviji. Možda je to jedna od stavki na koju je mislio kada je rekao da je spreman koristiti i druge instrumente koji mu stoje na raspolaganju – dodaje Hadrović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.