SKANDAL

"Avaz" saznaje: Sudija Branko Perić odbio potpisati presudu Fadilu Novaliću

Perić je kao razlog za odbijanje presude naveo da je ona nastala preglasavanjem i da to "nije njegova presuda"

Perić: Odbio potpisati presudu Novaliću. Printscreen

Miralem  Aščić

1.7.2023

Sud BiH napisao je i otpremio prvostepenu presudu u predmetu "Respiratori", u kojem su osuđeni bivši premijer Fadil Novalić, suspendirani direktor FUCZ-a Fahrudin Solak i vlasnik "Srebrene maline" Fikret Hodžić, saznaje portala "Avaza".

Kako smo nedavno i najavili, presuda je opremljena u petak, 30. juna.

Član Sudskog vijeća

Za pisanje presude bio je zadužen član sudskog vijeća Goran Radević, koji je prema informacijama "Avaza", kako je i najavio, strankama u postupku dostavio do 30. juna.

Radević je, podsjećamo, s obzirom na to šta se sve dešavalo tokom ovog postupka i izdvojenog mišljenja sudije Branka Perića, što je usložnilo sami postupak, tražio dodatno vrijeme za pisanje presude, što je bilo i uvaženo.

Saznajemo da presuda ima više od 450 pisanih stranica.

No, ono što je skandalozno, presudu je odbio potpisati predsjedavajući sudskog vijeća u ovom predmetu Branko Perić.

Po proceduri, Perić je zadužen da presudu potpiše ali je to odbio. Sud je morao reagirati, nakon čega ju je potpisao član sudskog vijeća Braco Stupar.

Prema informacijama "Avaza", Perić je kao razlog za odbijanje presude naveo da je ona nastala preglasavanjem i da to "nije njegova presuda".

Inače, Perić je nakon izricanja presude pročitao izdvojeno mišljenje što nije sudska praksa te je protiv njega podnesena disciplinska tužba.

Osim toga, Perić je nedavno teško napao državne tužioce i "Dnevni avaz".

Prvostepenom presudom, podsjećamo, Novalić je osuđen na četiri godine zatvora, Fikret Hodžić, vlasnik "Srebrene maline" na pet, a bivši direktor Federalne uprave civilne zaštite Fahrudin Solak na šest godina.

Mora vratiti 690.000 KM

Optužena Jelka Miličević oslobođena je svih optužbi Tužilaštva.

Prema prvostepenoj presudi, "Srebrena malina", čiji je vlasnik Hodžić, mora platiti kaznu od 200.000 KM, a Hodžić, kao odgovorno lice, mora vratiti 690.000 KM.

Svi osuđeni su proglašeni krivim za produženo krivično djelo zloupotrebe položaja.

Do kraja godine

Inače, kada stranke u postupku, Tužilaštvo BiH i odbrana, bit će uložena žalba, tako da bi drugostepena presuda u ovom predmetu trebala biti poznata najvjerovatnije do kraja godine.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.