RAZGOVOR

Profesor Salih Fočo za "Avaz": Politikom "korak po korak", Dodik ostvaruje ciljeve koji nisu ostvareni ratom

Ovo je mogao zaustaviti visoki predstavnik da je povukao jače mjere, koje bi značile smjenu Dodika ili raspuštanje NSRS, kaže prof. Fočo

Fočo: Dodik je stalno dobijao mrkvu, a zauzvrat nudio iluziju. Avaz

Alen Bajramovic

3.7.2023

BiH je u najtežoj situaciji nakon 1991. godine i suočava se sa istom politikom koja je dovela do rata, kaže za portal "Avaza" profesor Filozofskog fakulteta UNSA Salih Fočo. 

Komentirajući posljednje odluke NSRS, ali i sve radikalnije poruke predsjednika RS, on dodaje da Milorad Dodik provodi politiku Radovana Karadžića.

- Politikom „korak po korak“ on ostvaruje ciljeve koji nisu ostvareni ratom, a u tome su mu svesrdno pomogli visoki predstavnici koji su ga stalno ojačavali, umjesto da su onemogućili provođenje takve politike. Posljednjim mjerama visoki predstavnik je osnažio Dodika, Dodik je homogenizirao političke, ali i društvene strukture u RS u vezi „očuvanja RS“, pa je tako faktički ovladao svim institucijama BIH. Nema više nijednog kadra ni osobe koja će biti neovisna u odnosu na politiku koju vodi RS ili SNSD – kaže Fočo.

On smatra da je politika međunarodne zajednice u BIH već godinama sterilna, a podrazumijeva politiku „mrkve i štapa“.

- Dodik je stalno dobijao mrkvu, a zauzvrat nudio iluziju. Na taj način on ostvaruje cilj koji nije bio ostvaren ratom, jer najavljuje pojačavanje entitetske linije, čime zaokružuje mogućnost da RS osamostali. Neće barikade postaviti, jer još su tu snage EUFOR-a, ali sve je učinio da RS stavi u orbitu, a dok mu međunarodna zajednica stalno popušta on je ostvario cjelovitu politiku koja dovodi u opasnost opstanak BiH – ističe profesor Fočo.

Zbog težnji HDZ-a, odnosno HNS-a, da „prigrabe dio teritorije za koji smatraju da im pripada“, BiH je na prekretnici, po mišljenju Foče, sličnoj ili čak i goroj nego početkom 1992. godine.

- Ovo je mogao zaustaviti Visoki predstavnik da je povukao jače mjere, koje bi značile smjenu Dodika ili raspuštanje NSRS. Time bi pokazao stvarnu snagu i odbacio politiku rata, a omogućio dolazak proevropskih snaga i u RS. Ne treba zaboraviti da je i trojka, na neki način, prije donošenja mjera otupila oštricu visokog predstavnika. Oni su Dodika legitimirali za njegove postupke sastankom u Konjicu, umjesto da su se nakon mjera sastali s njim i pokazali mu da takva politika ne može proći. Oni su ovako uvjerili međunarodnu zajednicu i visokog predstavnika da je neki dijalog moguć, a očito nije, jer Dodik kontinuirano i transparentno ostvaruje svoje ciljeve čime se profilirao kao nezaobilazni lider ne samo u RS već i na prostorima Balkana – kaže profesor Salih Fočo za portal "Avaza".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.