DVIJE AUKCIJE OBVEZNICA

RS se zadužila za novih 75 miliona KM

Namjena sredstava prikupljenih emisijom obveznica je obezbjeđivanje sredstava za Budžet Republike Srpske za 2023. godinu

RS se ponovo zadužila. Printscreen

H. J. I.

3.7.2023

U skladu sa Odlukom o durogoročnom zaduživanju Republike Srpske za 2023. godinu i u okvirima Zakona o zaduživanju, dugu i garancijama, RS je danas održala dvije aukcije obveznica kojima je obezbjedila ukupno 75 miliona KM. Potražnja za hartijama od vrijednosti je u oba trgovanja bila veća od ponude, a i ovaj put je u trgovanju učestvovalo više institucionalnih investitora, kao i fizička lica: iz Republike Srpske, Federacije BiH i zemalja Evropske unije, navedeno je u saopštenju Ministarstva finansija ovog entiteta. 

Podaci sa Banjalučke berze

Na Banjalučkoj berzi je, u okviru 59. aukcije obveznica, prodato 30.000 obveznica nominalne vrijednosti 1.000 KM, sa rokom dospijeća od sedam godina i kamatnom stopom od 6,1 posto godišnje. Ova emisija obveznica je vezana za valutnu klauzulu evro.

Glavnica se isplaćuje jednokratno po dospijeću (sedam godina od dana registracije emisije), a kamata jednom godišnje.

U okviru 60. emisije obveznica, prodato je 45.000 obveznica nominalne vrijednosti 1.000 KM, sa rokom dospijeća od pet godina i kamatnom stopom od 6,1 posto godišnje. Ove hartije su emitovane u valutnoj klauzuli konvertibilna marka. Glavnica se isplaćuje jednom godišnje, kao i kamata.

Namjena sredstava

Namjena sredstava prikupljenih emisijom obveznica je obezbjeđivanje sredstava za Budžet Republike Srpske za 2023. godinu.

- Stanje ukupnog duga Republike Srpske, prema preliminarnim podacima na dan 31.05.2023. godine, iznosi 6.253,4 miliona KM, tj. 40,5 posto BDP-a, dok stanje javnog duga Republike Srpske iznosi 5.270,3 miliona KM, tj. 34,1 posto BDP-a. Iz navedenog proizlazi da Republika Srpska ima kapaciteta da sve svoje dospjele obaveze izvršava u roku i u skladu sa strateškim planom - stoji u zaključku saopštenja Ministarstva finansija RS.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.