PRIHVAĆENA IZJAŠNJENJA

Na sjednici Vlade FBiH utvrđeni amandmani na Prijedlog zakona o korištenju obnovljivih izvora energije

Ova tri prijedloga zakona čine set energetskih zakona neophodnih za unapređenje zakonskog okvira u Federaciji BiH

Vlada Federacije BiH danas je utvrdila izjašnjenja i o amandmanima. N. Šaljić / Avaz

A. O.

4.7.2023

Na prijedlog Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije danas su utvrđeni amandmani Vlade Federacije BiH na Prijedlog zakona o korištenju obnovljivih izvora energije i efikasne kogeneracije, koji postaju sastavni dio ovog prijedloga koji se nalazi u parlamentarnoj proceduri.

Vlada Federacije BiH danas je utvrdila izjašnjenja i o amandmanima koje su na set energetskih zakona podnijeli poslanici, delegati i klubovi u Parlamentu Federacije BiH.

Tako je prihvaćeno izjašnjenje Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije o amandmanima na Prijedlog zakona o korištenju obnovljivih izvora energije i efikasne kogeneracije, koji su podnijeli poslanik i Klub zastupnika HDZBiH-HNS u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH. Prihvaćeno je i izjašnjenje Ministarstva o amandmanima na Prijedlog zakona o električnoj energiji FBiH, koje su podnijeli Klub zastupnika HDZ BiH – HNS, Klub stranke za BiH i poslanik u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH.

Na današnjoj sjednici Vlada je prihvatila i izjašnjenja Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije o amandmanima na Prijedlog zakona o električnoj energiji FBiH, koje je podnio delegat u Domu naroda Parlamenta FBiH. Također, prihvaćeno je i izjašnjenje Ministarstva o amandmanima na Prijedlog zakona o korištenju obnovljivih izvora energije i efikasne kogeneracije, koje su podnijeli delegati u Domu naroda Parlamenta FBiH.

Podsjetimo, Vlada FBiH je na prijedlog Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije ranije utvrdila prijedloge energetskih zakona i uputila ih u parlamentarnu proceduru. Riječ je o Prijedlogu zakona o korištenju obnovljivih izvora energije i efikasne kogeneracije utvrđenom na sjednici održanoj 19. maja 2023. godine, te o prijedlozima zakona o električnoj energiji FBiH i o energiji i regulaciji energetskih djelatnosti u FBiH utvrđenim na sjednici održanoj 1. juna ove godine.

Ova tri prijedloga zakona čine set energetskih zakona neophodnih za unapređenje zakonskog okvira u Federaciji BiH. Također, ovim prijedlozima vrši se i usklađivanje s propisima Evropske unije u oblasti energetike.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.