SAZNAJEMO

Sud BiH dostavio audiozapis Tužilaštvu: Sudiju Branka Perića čeka i sudski postupak

Perić je javno saopćio šta je bilo na tajnom glasanju i vijećanju, što je protivno Zakonu o krivičnom postupku BiH, neće ga spasiti ni penzija

Branko Perić. Fena

Miralem  Aščić

5.7.2023

Sudija Branko Perić odbio je potpisati prvostepenu presudu u predmetu "Respiratori", u kojem su osuđeni bivši premijer FBiH Fadil Novalić, suspendirani direktor FUCZ-a Fahrudin Solak i vlasnik "Srebrene maline" Fikret Hodžić, na ukupno 15 godina zatvora. Riječ je o nepravomoćnoj presudi.

Bio preglasan

Perić je u ovom postupku bio predsjedavajući Vijeća, a presudu, kako smo i objavili, odbio je potpisati, pravdajući se time da nije njegova - jer je preglasan.

On je, podsjećamo, nakon izricanja presude javno pročitao izdvojeno mišljenje, što nije sudska praksa, te je protiv njega podnesena disciplinska tužba i pokrenut krivični postupak zbog krivičnog djela odavanje tajnih podataka, kao i krivičnog djela kršenje zakona od sudije.



Šta je pisalo u zahtjevu Tužilaštva. Avaz

Tužilaštvo BiH je 6. juna od Suda BiH zatražilo da im se dostavi audiozapis s javne objave prvostepene presude, što je, prema informacijama „Avaza“, i učinjeno.

Tačnije, Sud je već 8. juna dostavio traženi audiozapis, čime je Tužilaštvo i formalno započelo s provjerama navoda iz krivične prijave.

Perić je zbog traženja ovih podataka nedavno osuo paljbu po Tužilaštvu, ali i „Avazu“, kriveći naš medij za to što se našao pod istragom.

Disciplinski kreće

Međutim, teško se može spasiti krivične odgovornosti, čak i ako ode u penziju, u januaru naredne godine. Čeka ga disciplinski, a, kako stvari stoje, i sudski postupak.

Perić je javno saopćio šta je bilo na tajnom glasanju, što je protivno Zakonu o krivičnom postupku BiH. Vijećanje je tajno i ne smije se objaviti.

Sve je dobro znao

Prema Zakonu, glasanje sudija u Sudskom vijeću je tajna i u krivičnom postupku ne postoji nešto što se zove izdvojeno mišljenje koje se čita. Presuda je jedinstvena i stav je Suda BiH i kao takva se čita. Pojedinačno mišljenje u tom trenutku faktički ne postoji, što je Perić znao, ali je ipak odlučio počiniti krivično djelo.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.