SREBRENICA

Planinari iz Goražda krenuli prema Nezuku, na Maršu mira očekuje se blizu 5.000 učesnika

Naši pohodi su najmanje što možemo učiniti za žrtve Srebrenice, rekao je Lapo

Članovi Planinarskih društava "Goražde Maglić" i "Klek" - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Alen Bajramovic

7.7.2023

Članovi Planinarskih društava "Goražde Maglić" i "Klek" krenuli su danas prema Nezuku, gdje će se pridružiti učesnicima Marša mira. Prije polaska oni su položili cvijeće na spomen-obilježje "Goražde- grad heroj svojim braniocima".

- Sretan sam što su ovdje oba društva i što nikad nismo bili ovako brojni. Naši pohodi su najmanje što možemo učiniti za žrtve Srebrenice, da ih ne zaboravimo i da se to što se desilo nikada više nikome ne desi. Svašta smo vidjeli i preživjeli za sve ove godine, ali svaki dolazak na lokacije masovnih grobnica, svaki ulazak u Potočare ponovo nam zaledi krv u žilama - kazao nam je Alija Lapo, Goraždanin koji će na Maršu mira učestvovati 18. put.

Privode se kraju sve pripreme za obilježavanje 28. godišnjice genocida u Srebrenici i kolektivnu dženazu za 31 žrtvu koja će 11. jula biti klanjana u Memorijalnom centru u Potočarima. Prema riječima predsjednika Organizacionog odbora Hamdije Fejzića, sve je dovedeno do kraja, a neki radovi bit će okončani u narednih nekoliko dana.

- To se odnosi na pripremu hale u kojoj će biti održana komemoracija ili radove na mezarju uoči dženaze, a svake godine za nesmetano odvijanje Marša mira pravimo i drvene mostiće preko potoka na trasi kojom će proći učesnici Marša mira– kazao nam je Fejzić.

Putem web stranice za učešće u Maršu prijavljeno je otprilike 3.000 učesnika, ali Fejzić očekuje više od 5.000, jer mnogi će se priključiti prije samog polaska. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.