ZASTUPNIK HRS-A

Raguž: Vladajuća većina je dopustila SD(F)A zlostavljanje Parlamenta i javnosti

Ako ti je već toliko bitan odbor za imenovanja, a očigledno jeste, pa zašto tu imenuješ ljude koji su ti kandidati za izvršne funkcije, pita Raguž

Slaven Raguž. Fena

S. S.

7.7.2023

Zastupnik HRS-a u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH Slaven Raguž poručio je vladajućoj većini da ih DF sada brani.

- Jučerašnjo-noćašnja sjednica Parlamenta FBiH pokazuje da nije istina da smo nisko pali u političko parlamentarnoj praksi, uvijek može niže. Pogotovo kada je ono najbitnije u političkom životu u pitanju, a to je kadrovska politika.

Zlostavljanje poslovnika

Vladajuća garnitura, zlostavljanjem poslovnika i procedura, pokušala je izmijeniti članove pojedinih odbora, prvenstveno odbora za imenovanja, dopustivši SD(F)A-u zlostavljanje što Parlamenta, što javnosti koja je imala živaca i želuca pratiti sve. Na kraju, u 2:00 poslije pola noći, sve je prekinuto.

Što je u pitanju? Odbor za imenovanja, koji je odgovoran za sva imenovanja koja se tiču Parlamenta FBiH ima 11 članova, dakle šest je većina. Dvoje zastupnika HDZ-a BiH, koji su dio tog odbora, nisu više zastupnici. Jedan iz ličnih razloga dao ostavku, drugi zbog izbora na drugu funkciju. Dakle, devet je postojećih članova. Od tih devet, njih četiri dolaze iz SD(F)A & SZBiH oporbe, koji su bojkotovali dolazak na sastanke, kako ne bi bilo kvoruma za odlučivanje. Dosjetiše se ovih preostalih pet poslovnički kemijati nešto, upućujući na Parlament dokument nekog izvještaja, što je prouzrokovalo cjelodnevno-noćni cirkus u režiji SD(F)A i bjesomučne napade na predsjedavajuću, koju su tokom cijelog dana i noći njeni, što stranački, što koalicijski partneri, ostavili na neviđenoj streljani.

Niko nije reagovao

Čisti diletantizam! Ako ti je već toliko bitan odbor za imenovanja, a očigledno jeste, pa zašto tu imenuješ ljude koji su ti kandidati za izvršne funkcije? Ako znaš koliko i kako ti je tanka većina u Parlamentu, zašto nisi odradio sve ovo prije odlaska tvojih dvojice zastupnike? Zašto makar ovog zastupnika koji je ostavku dao nisi zamolio da pričeka s istom, da imaš većinu u odboru? Ako si poslovničkim malverzacijama htio nametnuti izmjene u odborima, zašto nisi, prvo, stao u odbranu predsjedavajuće od napada (posebno onih na ličnom nivou), drugo, zašto to poslovnički nisi ustao i (o)branio? Krenuli u borbu, naoružani petardama.

Lično, mene je sram bilo prisustvovati jučer onome. Još više me je sram bilo gledati kako niko od vladajućih, uključujući Trojku i sve ostale hrvatske zastupnike, nije smatrao shodnim reagovati, ustati, kazati koju riječ, u krajnju ruku stati u odbranu kolegice koju su izabrali u vodstvo Parlamenta. Krenuo si u fight, ali si se sakrio pri prvom protunapadu s druge strane, ostavivši ženu na vjetrometini.

Kada su se birali ti odbori i kada je HRS bio u pitanju, u HDZ-u su rekli „bolje da DF participira u radu glavnih odbora, nego HRS!“ Kad sam vidio kako glavni akteri iz HDZ-a jučer šutke posmatraju cijeli cirkus, a njima je najviše u interesu da se cirkus što prije okonča, namjerno se nisam htio uključivati u bilo kakvu raspravu. HRS je opozicija, a u pojedinim ranijim situacijama samo vodstvo Parlamenta se prema meni nekorektno odnosilo. Eto im DF-a nek ih brani - naveo je Raguž.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.