ORTOPEDSKA POMAGALA

Kanton Sarajevo nastavlja projekt nabavke bioničkih proteza

Radi se o mioelektrično kontroliranim i višestruko zglobnim ručnim protezama i multiprocesorski kontrolisanom koljenu/protezi

Vranić i Osmanović: Održali konferenciju. Vlada KS

A. O.

10.7.2023

Ministar zdravstva Kantona Sarajevo prof. dr. Haris Vranić i ministar za boračka pitanja KS Omer Osmanović najavili su danas nastavak zajedničkog projekta nabavke ortopedskih pomagala – bioničkih proteza.

U okviru pilot projekta koji je realiziran prošle godine, pet osoba dobilo je savremene bioničke proteze, koje su dodijeljene na osnovu javnog poziva o dodjeli protetičkih sredstava u svrhu zdravstvenog zbrinjavanje osoba s invaliditetom.

Radi se o mioelektrično kontroliranim i višestruko zglobnim ručnim protezama i multiprocesorski kontrolisanom koljenu/protezi.

Značajni projekti

Kako je rekao minisar Vranić, u saradnji sa Ministarstvom za boračka pitanja do sada je realizirano nekoliko značajnih projekata na inicijativu ministra Osmanovića.

- Što se tiče Ministarstva zdravstva, i u ovoj godini planiramo nastavak nabavke bioničkih proteza, nakon što smo prošle godine nabavili pet za naše sugrađane. Pored toga, nastavljamo i sa nabavkom neuromodulacijskih odijela, kao i sa nastavkom skrining programa, s tim što ovaj put projekt proširujemo i na skrining raka kože. Najvažnija stvar koju će Ministarstvo zdravstva ove godine raditi je raspisivanje oko 70 deficitarnih specijalizacija za sve javno-zdravstvene ustanove u Kantonu Sarajevo - rekao je ministar Vranić.

Ministar Osmanović istakao je da je ministar Vranić pokazao veliku empatiju prema braniteljskoj populaciji, a da se projekt sa bioničkim protezama svakako dotiče ratnih vojnih invalida, iako je od velikog značaja za sve civilne žrtve rata.

- Projekti koje smo započeli sa Ministarstvom zdravstva su veteranski odjel u Općoj bolnici "Prim.dr. Abdulah Nakaš", gdje ćemo prvi u regiji napraviti odjel namijenjen braniteljskoj populaciji, čime pokazujemo koliko je značajna interresorna saradnja. Drugi zajednički projekt je izgradnja dnevne bolnice u okviru Psihijatrijske bolnice, a treći, koji bi se trebao raditi putem domova zdravlja, je da na području svake općine dobijemo veteransku ambulantu, u kojoj će braniteljska populacija imati prednost u liječenju. Time ćemo dati dostojanstvo i dignitet ovoj populaciji - rekao je ministar Osmanović.

Pet osoba

Kako je navedeno tokom konferencije za medije, od pet osoba koje su dobile bioničke proteze u sklopu projekta realiziranog prošle godine, tri osobe su bili ratni vojni invalidi.

Prema riječima ministra Osmanovića, resorno ministarstvo trenutno provodi anketu kako bi se utvrdilo kome su najpotrebnije ove bioničke proteze, kako bi im olakšali svakodnevni život, jer veliki broj njih je u radnim odnosima.

- Tako da za sljedeću godinu pripremamo veći zajednički projekt gdje ćemo masovnije pomoći ratnim i neratnim invalidima. Kao što znate, do sada smo se u najvećoj mjeri fokusirali na rješavanje problema porodica šehida i poginulih branitelja, gdje smo rješavali njihova stambena pitanja. Za paraplegičare smo, prvi u Federaciji BiH, uveli personalnu asistenciju, na čemu sam veoma zahvalan Vladi i Skupštini KS, a donošenje identičnog zakona predložio sam i Federalnom ministru. Sve ovo su revolucionarne stvari, kojima ovoj populaciji nastojimo olakšati svadodnevni život - dodao je ministar Osmanović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.