SREBRENICA

Proučena šehidska dova na centralnom spomen-obilježju u Sućesci

Na centralnom spomen-obilježju za MZ Sućeska uklesano je više od 900 imena osoba koje su ubijene tokom rata i genocida nad Bošnjacima u Srebrenici

Šehidska dova u Sućesci. Anadolija

Anadolija

12.7.2023

U okviru obilježavanja 28. godina od genocida nad Bošnjacima "Sigurne zone UN-a" Srebrenica danas je proučena šehidska dova na centralnom spomen-obilježju u Sućesci, javlja Anadolu.

Nakon polaganja cvijeća, u okviru vjerskog dijela programa i sjećanja na ubijene stanovnike MZ Sućeska od 1992. do 1995. godine proučen je Jasin, tevhid i hatma-dova za šehide ovog mjesta.

Ahmo Mehmedović, kustos u Memorijalnom centru Srebrenica - Potočari, istakao je značaj okupljanja i obilježavanja.

- Obaveza nam je da se sjećamo i pamtimo, da gradimo kulturu sjećanja i nikad ne zaboravimo. Mi smo ta generacija koja je stasala i ima obavezu. Ne smijemo zaboraviti imena ovih ljudi koja su uklesana na pločama i njihovu žrtvu - rekao je Mehmedović.

Na centralnom spomen-obilježju za MZ Sućeska uklesano je više od 900 imena osoba koje su ubijene tokom rata i genocida nad Bošnjacima u Srebrenici. Gotovo svaki četvrti stanovnik MZ Sućeska je ubijen tokom rata i genocida u Srebrenici.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.