PREDSJEDNIK OO

Fejzić: Obilježavanje 28. godišnjice genocida proteklo bez ikakvih problema

Fejzić je izrazio zahvalnost sigurnosnim agencijama, Oružanim snagama BiH, Islamskoj zajednici u BiH, civilnoj zaštiti FBiH, medicinskom osoblju i dr.

Hamdija Fejzić. Fena

FENA

12.7.2023

Zamjenik načelnika Općine Srebrenice i predsjednik Organizacionog odbora za obilježavanje 28. godišnjice genocida Hamdija Fejzić ocijenio je da je obilježavanje godišnjice proteklo bez ikakvih problema, uputivši riječi podrške i utjehe porodicama koje su u vječni smiraj ispratile svoje voljene.

Komemoracijom i kolektivnom dženazom za 30 žrtava 11. jula 2023. godine obilježena je 28. godišnjica genocida nad Bošnjacima u Srebrenici "Sigurnoj zoni UN-a“ iz jula 1995. godine. Na komemoraciji i dženazi prisustvovao je veliki broj zvanica i građana koji su došli u Potočare kako bi odali počast žrtvama genocida.

Više od stotinu organizovanih grupa

Aktivnosti koje su prethodile komemoraciji i dženazi, kao što je Marš mira, podsjetio je Fejzić, takođe su prošle bez problema.

Dana 10. jula, više od 7.000 osoba stiglo je u Memorijalni centar Srebrenica – Potočari nakon trodnevnog puta od Nezuka do Potočara. Učesnici su dolazili iz cijelog svijeta i cijele Bosne i Hercegovine, predvođeni preživjelim sudionicima Marša smrti iz jula 1995. godine.

- Na "Maršu mira" učestvovalo je i više od stotinu organizovanih grupa. Također, primjetno je da svake godine sve više mladih osoba učestvuje u 'Maršu mira', što nam jamči da genocid u Srebrenici neće biti zaboravljen. Pored toga, učesnici motomaratona, quadmaratona, biciklističkih maratona, maratonci bili su profesionalni i odgovorni na svom putu prema Srebrenici, i njihovi emotivni dolasci u Memorijalni centar znače nam mnogo - naveo je Fejzić.

"Marš mira" i druge aktivnosti zahtijevaju veliku logističku podršku, a sigurnosne službe na samom "Maršu mira", kao i na dan komemoracije i dženaze, obavile su svoj posao na visokom nivou, saopćeno je iz Organizacionog odbora.

Organizaciju obilježavanja godišnjice genocida podržali su Vijeće ministara Bosne i Hercegovine, Vlada Federacije BiH, Federalno ministarstvo raseljenih osoba, vlade Tuzlanskog i Kantona Sarajevo, nekoliko općina i gradova te brojne kompanije, institucije i organizacije.

Zahvalnost medijima

Fejzić je izrazio zahvalnost sigurnosnim agencijama, Oružanim snagama BiH, Islamskoj zajednici u BiH, civilnoj zaštiti FBiH, medicinskom osoblju, Crvenom križu, redarskim službama, volonterima, organizacijama i udruženjima i svima koji su doprinijeli dostojanstvenoj i uspješnoj organizaciji obilježavanja 28. godišnjice genocida nad Bošnjacima u nekadašnjoj "Sigurnoj zoni UN-a" Srebrenici.

- Izražavamo zahvalnost medijskim kućama/agencijama i novinarima koji su izvještavali iz Srebrenice u proteklim danima, poštujući njihov rad, značaj i doprinos u izvještavanju o genocidu u Srebrenici - poručio je Fejzić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.