BANJA LUKA

U utorak najavljen protest za slobodu govora: Odustanite od namjere da se kleveta normira Krivičnim zakonom

Učešće su potvrdili medijski radnici, predstavnici civilnog sektora, a pozvani su i svi građani koji žele da se pridruže

Protestna šetnja. Facebook

S. S.

12.7.2023

U utorak 18. jula u Banjoj Luci će se održati protestna šetnja zbog Prijedloga izmjena Krivičnog zakonika RS, koji će biti razmatran u Narodnoj skupštini RS.

- Odustanite od namjere da se kleveta normira Krivičnim zakonikom, ostavite je u građanskoj parnici - poručuju vlastima građani i organizacije.

Šetnja počinje u devet sati, kod megafona na Trgu Krajine, a završava se ispred Narodne skupštine.

Učešće su potvrdili medijski radnici, predstavnici civilnog sektora, a pozvani su i svi građani koji žele da se pridruže.

- Dok se priča o deeskalaciji, uskoro bi trebalo i dekriminalizaciji, ali klevete. U suprotnom sva priča o kandidatskom statusu Bosne i Hercegovine do kraja godine mogla bi pasti na popravni i to baš na ovom ispitu. Sve zemlje članice imaju preporuke da klevetu vrate u građansko pravo, a posebno je istaknuta obaveza država koje žele biti dio Unije da jačaju slobodu izražavanja i slobodu medija. Izmjene Krivičnog zakonika RS u jednom dijelu, mogle bi biti kamen spoticanja države Bosne i Hercegovine na evropskom stepeništu, poručuju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.