ERDOANOVA PARTIJA ODBILA

Turska ambasada u BiH: Priznajemo genocid u Srebrenici

Kako su podsjetili, Republika Turska sa svim svojim institucijama priznaje genocid u Srebrenici i s tim u vezi prihvata odluke međunarodnih sudova

Turska ambasada u BiH. Anadolija

Anadolija

13.7.2023

Ambasada Republike Turske u Bosni i Hercegovini zlonamjernim je ocijenila vijesti u medijima objavljenim uz naslov kako je "Erdoanova partija odbila usvajanje Prijedloga zakona o priznavanju genocida u Srebrenici"

Kako je saopćeno iz Ambasade Turske u Sarajevu, vijest naslova “Erdoanova partija odbila usvajanje Prijedloga zakona o priznavanju genocida u Srebrenici” objavljena na portalima “prožeta je kontradiktornostima i pokušaj je dezinformisanja s namjerom da se javnost u Bosni i Hercegovini usmjeri u pravcu suprotnom od istine, umjesto tačnog informisanja, što je osnova i suština novinarstva”.

Kako su podsjetili, Republika Turska sa svim svojim institucijama priznaje genocid u Srebrenici i s tim u vezi prihvata odluke međunarodnih sudova bez potrebe za dodatnim zakonom.

U videoporuci objavljenoj na 28. godišnjicu obilježavanja genocida u Srebrenici, kako su podsjetili, predsjednik Turske Redžep Tajip Erdoan (Recep Tayyip Erdogan) je nekoliko puta upotrijebio termin genocid i otvoreno osudio “one koji negiraju genocid u Bosni i Hercegovini uprkos odlukama međunarodnih sudova”. Osim toga, još jučer je šest parlamentarnih stranaka u Velikoj narodnoj skupštini Turske, uključujući AK Partiju i MHP, usvojilo i zajedničku deklaraciju povodom 28. godišnjice genocida u Srebrenici.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.