DEMANTI

Zavod ne određuje sadržaj kolektivnih ugovora u zdravstvu i nije potpisnik istih, novac osiguranika se troši na transparentan i zakonit način u najboljem interesu građana

Zavod će postupiti po odlukama Ministarstva zdravstva i Vlade Kantona Sarajevo uvažavajući interese osiguranika, navode

ZZO KS. Facebook

H. J. I.

14.7.2023

Zavoda zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo iskazao je nezadovoljstvo člankom "Sve zdravstvene ustanove u KS idu u generalni štrajk" objavljenom u "Dnevnom avazu". 

Njihov demanti prenosimo u cijelosti. 

- Finansijski plan Zavoda za 2023. godinu je omogućio do sada najveća prava kako našim osiguranicima čije zadovoljstvo je u fokusu interesovanja Zavoda, tako i radnicima u zdravstvu.

• Zavod je u 2023.godini planirao i doznačava ustanovama dodatnih 56,5 mil KM a na ime finansiranja prava iz kolektivnih ugovora u oblasti zdravstva potpisanih u aprilu 2022.godine kao i povećanja materijalnih troškova zdravstvenih ustanova a kako bi se poboljšale zdravstvene usluge u KS. Sredstva su planirana i za zapošljavanje svog novog kadra koji su tražile zdravstvene ustanove. Navedenim su obezbjeđeni svi preduslovi zdravstvenim ustanovama za pružanje adekvatne zdravstvene zaštite našim osiguranicima, a koji su u domenu Zavoda.

• I pored povećanja od 56,6 miliona KM koje Zavod izmiruje zbog novih kolektivnih ugovora i inflatornih uslova evidentno da i dalje postoje duge liste čekanja na obavljanje usluga koje su potrebne našim osiguranicima te je Zavod u 2023.godini planirao 3,3 miliona KM i za finansiranje zdravstvenih usluga za koje postoji lista čekanja sa zdravstvenim ustanovama, a procedura provođenja nabavke trenutno je u završnoj fazi, tako da će naši osiguranici koji na usluge budu čekali duže od 90 dana iste moći obaviti u privatnim zdravstvenim ustanovama sa kojima će Zavod zaključiti ugovore.

• Za finansiranje prava na medicinska sredstva planirana su znatno veća sredstva u odnosu na prethodnu godinu, tj. planirano je 20 miliona KM što je za 6 miliona KM više.

• Prvi put su u Finansijskom planu planirana sredstva za Program palijativne njege terminalno bolesnih u Kantonu Sarajevo i to u iznosu od 1.505.000 KM kao i sredstva za uvođenje usluga neurorehabilitacije u sistem rehabilitacije u iznosu od 462.000 KM.

• Za program za dijagnostiku i liječenje teško oboljele djece planirano je 2 mil KM što je dvostuko više u odnosu na prethodnu godinu.

• Finansijskim planom su obezbjeđena sredstva za nabavku pneumokokne vakcine, HPV vakcina i vakcina protiv gripe.

• Za proširenje postojećih i uvođenje novih programa za liječenje teških i rijetkih oboljena su u okviru pozicije “Lijekovi po posebnim programima” u FP za 2023. godinu planirana dodatna sredstva u iznosu od 870.000 KM. -U okviru pozicije Lijekovi, pored finansiranja lijekova sa pozitivne Liste lijekova Kantona Sarajevo na koje osiguranici imaju pravo, sredstva su obezbjeđena i za finansiranje lijekova po posebnim programima, za rijetka i teška oboljenja, u iznosu od 5,2 mil KM kao i sredstva za pomoć osiguranicima u nabavci lijekova koji nisu dio Liste lijekova u iznosu od 500.000 KM.

Ponovno navodimo dio demantija koji nije sadržan u objavljenom tekstu i pratećem naslovu:

“Akumulirani višak prihoda na rashodima u iznosu od 95 miliona KM je rezultat višegodišnjeg kumuliranja suficita odnosno viška ostvarenih prihoda nad ostvarenim rashodima u periodu 2017.godina do danas, dakle u periodu od 6 godina. Nije tačna tvrdnja da su ta sredstva oročena i da se ne koriste. Finansijskim planom Zavoda zdravstvenog osiguranja KS za 2023. godinu je kao jedan od izvora finansiranja rashoda zdravstvene zaštite planirano korištenje 20.900.000 KM iz pomenutog akumuliranog viška prihoda nad rashodima iz prethodnih godina kako bi se obezbjedila sredstava potrebna za pomenuta povećanja prava kako zdravstvenih radnika tako i naših osiguranika a koja ne bi mogla biti finansirana samo iz tekućih prihoda od doprinosa. Korištenja ostatka raspoloživog viška prihoda nad rashodima za pokriće troškova zdravstvene zaštite planirano je u Dokumentu okvirnog budžeta za period 2024. -2026. kako bi Zavod mogao neometano finansirati buduće rashode zdravstvene zaštite koji će rasti u skladu sa planiranim povećanjem konzumiranja prava iz zdravstvenog osiguranja, uvođenja novih programa i proširenja postojećih obima prava naših osiguranika. Obzirom da pomenuti akumulirani višak prihoda nad rashodima nije nastao u jednoj godini, apsolutno je ispravno i jedino moguće trošenje akumuliranog viška planirati u minimalno trogodišnjem periodu što Zavod i čini.

Podsjećamo da Finansijski plan Zavoda zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo donosi Upravni odbor Zavoda uz saglasnost ministra zdravstva, te da saglasnost na isti daje Skupština Kantona Sarajevo. “

Novci u Zavodu su novci osiguranika koji traže bolju i kvalitetniju zaštitu, a Zavod ne drži ničije novce već vodi računa o unaprijeđenju zdravstvene zaštite osiguranika i sljedi politiku Vlade Kantona Sarajevo i Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo.

Pregovarački tim Vlade čine resorni ministar i još dva Ministra Vlade Kantona Sarajevo, dva pravnika Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo i jedan predstavnik Zavoda. Zavod je podrška Ministarstvu zdravstva i Vladi Kantona Sarajevo, te stoji na raspolaganju za sve proračune i simulacije koje su potrebne za unapređenje zdravstvene zaštite naših osiguranika i provođenje politike zdravstva na nivou Kantona Sarajevo, ali niti određuje odredbe kolektivnih ugovora, niti je potpisnik kolektivnih ugovora.

Zavod je u postupio po uputama Ministarstva Zdravstva i sindikata, te u skladu sa zaključcima sa održanih sastanaka dostavio finansijske projekcije iznesenih zahtjeva sindikata koji iznose dodatnih 52 miliona KM godišnje kao i Zaključak Upravnog odbora Zavoda koji je razmatrao zaključak sa sastanka pregovaračkog tima o iznosu moguće preraspodjele sredstava za finansiranje zahtjeva sindikata. U skladu sa zakonskim propisima preraspodjela je razmatrana u okviru planiranih sredstava opredjeljenih za finansiranje zdravstvene zaštite.

Upravni odbor i menadžment Zavoda zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo su u potpunosti opredijeljeni da podržavaju i slijede politiku zdravstva u Kantonu Sarajevo koju kreira Skupština Kantona Sarajevo, Vlada Kantona Sarajevo i Ministarstvo zdravstva Kantona Sarajevo, te izražavaju spremnost da ispoštuju sve obaveze u cilju realizacije iste. S tim u vezi je predloženo održavanje tematske sjednice Vlade Kantona Sarajevo u cilju profesionalnog djelovanja i pronalaženja sistemskog i dugoročno održivog rješenja.

Upravni odbor Zavoda je mišljenja da u sastav pregovaračkog tima treba uključiti i predstavnike menadžmenta javnih zdravstvenih ustanova u cilju analize svih finansijskih posljedica koje proističu iz kolektivnih ugovora, odnosno izbjegavanja situacije u kojoj je nemoguće predvidjeti sredstva za finansiranje obaveza preuzetih ugovorima.

Upravni odbor smatra i da je neophodno da se održi stabilnost zdravstvenog sistema Kantona Sarajevo, posebno imajući u vidu najavljenje korekcije zakonskih propisa relevantnih za oblast zdravstva, moguće izmjene sistema finansiranja i makroekonomska kretanja.

Zavod će postupiti po odlukama Ministarstva zdravstva i Vlade Kantona Sarajevo uvažavajući interese osiguranika i održanje stabilnosti finansiranja zdravstvenog sistema.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.