STAVOVI

Zastupnica Evropskog parlamenta Željana Zovko za "Avaz": Ovakvu priliku BiH nikada nije imala

BiH je institucionalno prolazila iste trenutke, ocjene da je ovo najveća kriza od Dejtona su pretjerane

Zovko: Momentum da se uhvati evropski voz. Igor Kralj / Pixsell

Alen Bajramovic

14.7.2023

Sa 530 glasova za, 68 protiv i 33 suzdržana, Evropski parlament usvojio je izvještaj o Bosni i Hercegovini u kojem se pozdravlja dodjela kandidatskog statusa našoj zemlji, ali i poziva na ubrzanje evropskog puta, uz osudu zlonamjernih uplitanja sa strane i pokušaja destabiliziranja situacije.

Zastupnica i potpredsjednica Odbora za vanjske poslove Evropskog parlamenta Željana Zovko kaže za “Avaz” da je ključna poruka iz izvještaja da BiH iskoristi trenutnu geopolitičku situaciju i mogući početak pregovora s Ukrajinom najesen ove godine.

Hvatanje ritma

- Tako da će BiH konačno moći “doći sebi” i usvojiti sve ono što je pred njom, što je započeto. Implementirati presude Ustavnog suda BiH i međunarodnih sudova, početi koristiti, aktivirati IPA III fondove, od lokalne do državne administracije. Koristiti ih, jer se oni ubrzano troše u drugim zemljama Zapadnog Balkana, ali i raditi na unutarnjem kompromisu. To je ključ za hvatanje ritma i korištenje ovog momenta. Nikad se ovakva prilika nije otvorila za BiH - kazala je Zovko.

Kompromis je ono čega najviše nedostaje u jeku političke krize u BiH, koju mnogi ocjenjuju kao najveću od potpisivanja Dejtonskog sporazuma. Zovko, međutim, smatra da su neke ocjene pretjerane, jer ih daju novi ljudi koji se do sada nisu bavili Bosnom i Hercegovinom.

Mir i posao

- Po mom iskustvu, BiH je institucionalno prolazila iste trenutke i najgore momente, iste ovakve ocjene su se davale. Kao neko ko je insajder, ističem da je ovo momentum za BiH da uhvati evropski vlak, koji joj treba da bi se narodu omogućilo da koristi benefite EU. A posebno mladima, da se angažiraju i koriste sve fondove koji su im na raspolaganju. I da se ostave prazne priče i prepucavanja, jer neko izvana pravi karijeru na osnovu BiH, a to BiH ne treba. Ljudima u BiH trebaju mir, posao, razumijevanje jednih za druge - istakla je Zovko.

Pomoć hrvatske delegacije

Zovko ukazuje na pozitivne pomake koji ostaju u sjeni aktuelnih političkih sukoba.

- Vijeće ministara ubrzano radi, predsjedavajuća, ministri bili su u posjeti ovdje. Svi rade aktivno i to je ono što ja pokušavam ovdje naglasiti i što hrvatska delegacija pokušava pogurati kako bi se otvorili pregovori za BiH - kazala je europarlamentarka Željana Zovko.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.