SAZNAJEMO

Problemi za bivšeg ministra sigurnosti: Mektić mora u Tužilaštvo BiH

Tužilaštvo BiH će sredinom avgusta podići novu veliku optužnicu na osnovu dokaza prikupljenih iz Sky aplikacije

Mektić i Cvijetić: Šta je znao Mektić o svom savjetniku. Avaz

Miralem  Aščić

16.7.2023

Tužilaštvo BiH će sredinom avgusta podići novu veliku optužnicu na osnovu dokaza prikupljenih iz Sky aplikacije, a u kojoj je prvoosumnjičeni Bojan Cvijetić, savjetnik bivšeg ministra sigurnosti BiH Dragana Mektića.

Organizirani kriminal

Optužnica će, osim Cvijetića, biti podignuta protiv još najmanje 14 osoba. Tužilaštvo BiH ih tereti za organizirani kriminal, trgovinu narkoticima, pranje novca, odavanje tajnih podataka, a ove osobe su povezane s krijumčarenjem kokaina iz zemalja Evropske unije u BiH. Na čelu grupe bio je Cvijetić.

Podsjećamo, kod Cvijetića, koji je i dalje u kućnom pritvoru, tokom pretresa su pronađeni povjerljivi podaci OSA-e o pripadnicima kriminalnog podzemlja na zapadnom Balkanu.

Ova narkogrupa, koja je imala pomoć pripadnika policije i obavještajne službe, raskrinkana je dešifriranjem aplikacije Sky, a rješenjem Suda BiH privremeno im je blokirana i imovina, koja premašuje 10 miliona maraka.


Mektić je u problemima zbog Cvijetića. Avaz

Zanimljivo je da je Mektić, kao tadašnji ministar sigurnosti, za promet narkotika godinama optuživao druge. Pitanje je da li je već tada Mektić skretao pažnju s prave istrage da bi zaštitio svog savjetnika.

Međutim, Mektić je u problemima zbog Cvijetića. On će, kako saznajemo, uskoro biti saslušan u Tužilaštvu BiH na okolnosti kupovine stana od Cvijetića. To je uvjet da optužnica bude kompletirana.

Mektić je, podsjećamo, u junu prošle godine u Banjoj Luci kupio stan površine 62 kvadratna metra i garažu, ukupne vrijednosti 102.000 KM, od čega je stan koštao 92.000 KM, a garaža 10.000 KM. Stan se nalazi u ulici Duška Koščice, u centru grada.

Sve povoljno

Mektić je tada rekao da je stan kupio po povoljnoj cijeni. Osim Cvijetića, na optuženičkoj klupi naći će se, kako saznajemo, i Petar Dukić, Aleksandar Nikolić, Saša Rađević, Mladen Milovanović, Ivan Jurić, Dragan Kresojević, Siniša Bačić, Igor Knežević, ali i Milivoj Todorović, koji je uhapšen u Njemačkoj prema bh. potjernici i izručen BiH.

Prošvercovali 50 kilograma kokaina

Tužilaštvo je prikupilo dokaze da je ova grupa za dvije godine, tačnije od 2019. do 2021., iz Nizozemske, preko Roterdama, u BiH uspjela prošvercovati 50 kilograma kokaina, čija je tržišna vrijednost dva miliona eura (četiri miliona maraka).

Cvijetiću je MUP RS ranije u jednoj banci u RS zaplijenio i sumu od 500.000 u raznim apoenima. Oduzeta su mu i dva skupocjena automobila.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.