ZBOG METEOALARMA

U Kantonu Sarajevo zbog visokih temperatura povećan broj intervencija ekipa Hitne pomoći

Jusufbegović je istakao da građani trebaju, koliko im dozvoljavaju prilike, izbjegavati izlaganje visokim temperaturama

Povećan broj intervencija ekipa hitne pomoći. FENA

FENA

17.7.2023

Zbog ekstremno visokih temperatura zraka, na terenu je zabilježeno više slučajeva kolapsnih stanja, što je bilo očekivano s ovakvim temperaturama - kazao je Feni dr. Edin Jusufbegović, specijalista urgentne medicine u JU "Zavod za hitnu medicinsku pomoć" Kantona Sarajevo.

On je upozorio da hronični bolesnici, imunokompromitirane osobe, trebaju redovno da uzimaju terapiju, te da oni koji brinu o pacijentima koji ne mogu o sebi da brinu sami, moraju povesti računa da pacijenti terapije uzimaju u adekvatnim količinama i u skladu s njihovim vitalnim parametrima.

Izbjegavati izlaganje visokim temperaturama

Jusufbegović je istakao da građani trebaju, koliko im dozvoljavaju prilike, izbjegavati izlaganje visokim temperaturama, jer su se upalili svi meteoalarmi.

- Potrebno je uzimati što više tečnosti. Jako su veliki nevidljivi gubici na znojenje mimo izmokravanja, tako de se moraju uzimati velike količine tečnosti da bi se to kompenzovalo. Onog momenta kad izgubimo mogućnost znojenja i gubljenja toplote znojenjem, dobivamo toplotni udar, što je po život opasno stanje - kazao je dr. Jusufbegović.

Smanjiti kretanje

Preporuka je i da stanovništvo treba, ukoliko je moguće, izbjegavati izlaganje visokim temperaturama, direktnom sunčevom zračenju, koje može dovesti i do sunčanice, te opekotina kože.

- Potrebno je kretanje svesti na minimum, uzimati mnogo tečnosti, i to obične vode. Ne uzimati gazirane i slatke sokove, samo običnu vodu i eventualno razmutiti u vodi neke rastvore za rehidraciju, koje, ustvari, imaju isti sastav kao infuzija, koji su izotonični, koji se vrlo brzo apsorbuju u digestivnom traktu - kazao je Jusufbegović. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.