NOVA GODINA STUPA VEČERAS

Zehrudin-ef. Hadžić: Hidžra je revolucija

Hidžra je univerzalna poruka o principima vjere i cjeloživotnom traganju za smirajem života, rekao je ef. Hodžić

Zehrudin ef. Hadžić. MINA

S. S. / MINA

18.7.2023

Prema Takvimu Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, nova hidžretska godina nastupa večeras s akšamom, a 1. muharrem 1445. godine po Hidžri je u srijedu, 19. jula.

Muslimanski kalendar je lunarni, mjesečev kalendar i godina ovog kalendara je kraća 10 dana od godine sunčevog kalendara. Ovakav način računanja vremena usvojen je za vrijeme halife Omera, r.a., a za početak računanja vremena uzeta je Hidžra - preseljenje Muhammeda, a.s, iz Mekke u Medinu. Hidžra se dogodila 622. godine po Isau, a.s.

Svevremenska poruka

- Hidžra ima svoje vremensko značenje i značaj, ali i svevremensku poruku i imperativ. Vremenski kontekst i značaj Hidžre za poslanika Muhammeda, a.s., i ashabe, pa i ensarije, opisan je do u detalje, i svake godine iznova se opisuje i o njemu govori. Međutim, muslimani današnjice općenito, i muslimani Bosne i Hercegovine posebno, još uvijek nisu dokučili svevremensku poruku i imperativ hidžre. Hidžra u širem smislu znači promjenu i pokret i kao povijesni događaj u islamu, spram koje muslimani računaju kalendar, se ne odnosi na pojedinca, nego na kolektiv, narod i ummet. Promjena i pokret su dvije osnovne poruke hidžre - izjavio je za Agenciju MINA glavni imam Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Jajce Zehrudin-ef. Hadžić.

Dodao je da kur'anski ajet „da Allah neće promijeniti stanje jednog naroda dok taj narod ne promijeni sam sebe, zapravo znači da je narod koji nije spreman na promjenu i pokret osuđen na stagnaciju i propast, te život bez bereketa“.

Traganje za smirajem života

- Svjedoci smo svakodnevnih napada na cjelokupni identitet Bošnjaka i integritet Bosne i Hercegovine. Nakon genocida, urbicida i kulturocida u Bosni i Hercegovini danas je na sceni sociocid - napadnute su institucije države izvana i iznutra - scenarij sličan onome iz nedavne prošlosti. A jesmo li kao narod i kao pojedinci išta naučili iz teške prošlosti za bolju budućnost?! Bili smo nekoliko godina, istini za volju kako ko, i muhadžiri i ensarije, uzesmo li pouke hidžre - kazao je on.

Naglasio je da tek „kada odgovorno budemo poštovali red veličine, Bog Dragi će nam dati bereket većine pa nas neće, poput morske pjene, raznorazni valovi izvana i iznutra, desno i lijevo nositi“.

- Hidžra je univerzalna poruka o principima vjere i cjeloživotnom traganju za smirajem života, a pronalazimo ih u stalnoj borbi za pravdu, bez obzira na snove, jer značenje sna nije imperativ života. A hidžra je podsjetnik - da treba nešto činiti i mijenjati, i da ne treba samo kukati, puno pričati i čekati - jer bereket je u pokretu i promjeni - zaključio je Zehrudin-ef. Hadžić. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.