KANTONALNI MINISTAR

Osmanović s predstavnicama udruženja "Žene borci 92-95": Poboljšati položaj heroina koje su branile Sarajevo

Podrška Ministarstva neće izostati ni u narednom periodu, rekao je Osmanović

Žene borci sa Osmanovićem. Vlada KS

A. O.

18.7.2023

Ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo Omer Osmanović danas se sastao s predstavnicama udruženja ‘’Žene borci 92-95’’, s kojima je razgovarao o saradnji, odnosno projektima u narednom periodu. Kako je rečeno, primarni ciljevi te saradnje su njegovanje kulture sjećanja, promocija tekovina odbrambeno-oslobodilačke borbe od 1992. do 1995. godine, te prijedlozi i inicijative za izmjene Zakona o pravima boraca-branitelja BiH.

Ministar Osmanović ovom prilikom je kazao kako su navedene inicijative konstruktivne, te iskazao volju da se u narednom periodu i uvrste u procedure.

- Danas sam imao priliku da saslušam prijedloge naših žena borkinja, koje su rame uz rame branile Sarajevo i našu domovinu. To su naše heroine, kojima, moram da kažem, ne dajemo epitete koje zaslužuju po osnovu svojih ratnih djelovanja. Inicijative poput uvrštavanja u Zakon kategoriju ''žena borac-dobrovoljac'', posebna prava na liječenje kao i prava na posebne zdravstvene usluge, oslobađanje od plaćanja kantonalnih administrativnih taksi..., samo su neke iza kojih trebamo zajednički stati i podržati ih. Drago mi je vidjeti da su žene borkinje aktivne na putu ostvarivanja svojih prava i poboljšanju statusa svojih članica. Podrška Ministarstva neće izostati ni u narednom periodu, jer činjenica da ove žene nisu bile vojni obveznici, njihove zasluge čini još većim' - istakao je ministar Osmanović.

Današnji sastanak bio je prilika i da se ukaže na iznimnu važnost žena tokom odbrane Bosne i Hercegovine, te njihovu sposobnost da se odupru neprijateljskim snagama.

Udruženje ''Žene borci 92-95 KS'' formirano je u decembru 2020. godine, i trenutno broji 129 članica, pripadnica Armije RBiH.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.