STANJE PRIRODNE NESREĆE

Nakon olujnog nevremena pune ruke posla za gračaničke komunalce: Štete će procijeniti komisija

Olujni vjetar je oborio znatan broj stabala

Nevrijeme napravilo probleme u Gračanici. H. Čalić

H. Čalić

20.7.2023

Nakon što je sinoć olujno nevrijeme, praćeno jakim vjetrom i kišom zahvatilo Gračanicu i okolicu te pričinilo velike štete na javnim, poslovnim i privatnim objektima, parkovima, putničkim automobilima, jutros je održana vanredna sjednica Gradskog štaba Civilne zaštite kojom je predsjedavao komandant Nusret Helić.

O štetama koje će procijeniti posebno formirana komisija, govorio je šef Službe civilne zaštite Mustafa Bajić. Istakao je probleme u Gimnaziji „Dr. Mustafa Kamarić“ na kojoj je vjetar skinuo dijelove krova od llima, pa je došlo do prokišnjavanja u zgradu. Isto se desio sa Sportskom salom. Olujni vjetar je oborio znatan broj stabala. Jedno stablo se obrušilo na automobil u ulici „22.Divizije Armije Repubike BiH“, ali povrijeđenih nije bilo. Velika grana odlomila se u dvorištu Katoličke crkve, ali, zahvaljujući radnicima „Komusa“, spriječena je šteta na fasadi Općinskog suda i Katoličkoj crkvi, koja je upravo obilježila 100 godina postojanja.

- Naši radnici, ali i radnici Profesionalne vatrogasne jedinice (PVJ) djelovali su efikasno i u prvom redu osposobljavali saobraćajnice. Štete su velike i mi ćemo čim se grane uklone iz parkova grad detaljno oprati. Osim toga, zaključili smo da će „Komus“ uskoro raspisati javni poziv za odvoz otpada s područja Grada, s obzirom na to da je naša gradska deponija postala prebukirana - istakao je direktor JP „Komus“, član Gradskog štaba CZ-e Senad Memić.

U Tuzlanskom kantonu je proglašeno stanje prirodne nesreće, a prema njihovim podacima najviše je pogođena Gračanica.

Direktor JP Kompus. H. Čalić

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.