REAKCIJE

Tanja Topić za “Avaz”: Ovim zakonom se sahranjuje sloboda medija, svjetlosnim godinama kaskamo za pristojnim svijetom

Ovo pokazuje da živimo privid demokratije, te da vlastodršcima nije stalo do mišljenja javnosti, građana, do evropskih vrijednosti, poručila je Topić

Tanja Topić. Facebook

Alen Bajramovic

20.7.2023

Uprkos apelima, upozorenjima, argumentima, protestima, NSRS je danas usvojila izmjene Krivičnog zakona u ovom entitetu, po kojima će se kleveta tretirati kao krivično djelo. Novinarka i analitičarka Tanja Topić kaže da je ovakav ishod bio poznat još onog trenutka kada je Milorad Dodik najavio da će ovakav zakon biti usvojen.

- Izvođačima radova, koji su se pokazali vrlo nestručnim, ostalo je da ovaj nakaradni nacrt, kojim se sahranjuje sloboda medija i mišljenja, upakuju u zakonski okvir. Ovo pokazuje da živimo privid demokratije, te da vlastodršcima nije stalo do mišljenja javnosti, građana, do evropskih vrijednosti, iako se po potrebi, istina deklarativno, zalažu za evropski put BIH. Sada će autocenzura biti definitivno pojačana, a sloboda mišljenja dopuštena samo njihovim medijima i novinarima. Put unatraške nastavljamo kaskajući svjetlosnim.godinama za razvijenim i pristojnim svijetom – ističe Topić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.