SPORNI ZAKON

Siniša Vukelić, predsjednik Kluba novinara u Banjoj Luci: Ovako se ne ide u Evropu

Najavljen je cijeli set zakona koji pokazuje da RS ne ide u pravcu demokratizacije društva, novinarskih sloboda i građanskih prava

Vukelić: Stranački vojnici. Facebook

Alen Bajramovic

22.7.2023

Narodna skupština RS jučer je, uprkos apelima, objašnjenjima, upozorenjima i protestima, usvojila izmjene Krivičnog zakona prema kojima će se kleveta tretirati kao krivično djelo i sankcionirati novčanim kaznama u iznosu od 1.000 do 6.000 KM. Predsjednik Kluba novinara Banja Luka i član Upravnog odbora Udruženja “BH novinari” Siniša Vukelić kaže za „Avaz“ da je 47 poslanika koji su digli ruke za ovaj sramotni prijedlog pokazalo da ih više interesiraju njihovi lični, politički i stranački interesi nego interesi građana RS koji su ih birali.

Zakon će se odnositi na sve građane Bosne i Hercegovine. Za krivična djela mogu se procesuirati i oni koji su izvan entiteta u kojem je zakon donesen ukoliko je oštećeni u tom entitetu.

Burne su reakcije nakon usvajanja izmjene Krivičnog zakona kojim se kleveta kriminalizira.

Nastavak borbe

- To nisu narodni poslanici, već stranački vojnici. Njima je važniji tvit predsjednika RS Milorada Dodika iz decembra prošle godine kojim je najavio ovaj zakon nego stavovi svih najvećih međunarodnih i domaćih organizacija – od UN-a, Evropske komisije, OSCE-a, do udruženja novinara, aktivista i građana - kazao je Vukelić.

Najavljuje nastavak borbe, koja traje već mjesecima, svim pravnim sredstvima, a nakon što izmjene Krivičnog zakona budu objavljene u “Službenom glasniku” bit će pokrenuta procedura ocjene njihove ustavnosti.

- Želimo vjerovati da će sudije imati više razumijevanja za građanska prava i slobode, pravo na mišljenje i govor od narodnih tribuna - dodao je Vukelić.

Na pitanje koliko je usvajanje zakona kojim se ograničava sloboda govora u skladu s deklarativnim opredjeljenjem za članstvo u EU, Vukelić odgovara da političari lažu.

- Oni rade upravo ono za što optužuju novinare. Njima odgovara da mi ne idemo u Evropu jer, da to istinski žele, ne bi usvajali ovakav zakon koji nas udaljava od tih 14 obaveza u procesu pridruživanja EU. Ovo se treba posmatrati u sklopu ukupnog ambijenta koji se kreira u RS. Najavljeni su i zakoni o NVO, stranim agentima, LGBT zajednici, zakon kojim će biti omogućeno da se proglašavaju neprijatelji RS ... cijeli set zakona koji pokazuje da RS ne ide u pravcu demokratizacije društva, novinarskih sloboda i građanskih prava - istakao je Vukelić.

Ide u izolaciju

On se slaže s ocjenama da zbog odluka vlasti RS ide ka izolaciji te smatra da postoje ozbiljna nastojanja rukovodstva entiteta da to uradi.

- Samo u izolaciji možete, bez obzira na strane uticaje, raditi sve što želite bez posljedica i kazne. Mislim da je to velika opasnost, koje su, nadam se, građani RS svjesni. Novinari su svjesni toga i oni su predvodili ovu borbu, koja nije bila samo njihova - zaključio je Siniša Vukelić, predsjednik Kluba novinara iz Banje Luke i član UO Udruženja “BH novinari”.

Kad dozvolite ovakvo nešto, onda samo možemo pretpostaviti šta će biti sljedeće. Kad pređete granicu, onda više nema granica.

Nedemokratsko zakonodavstvo

Usvajanjem zakona u RS koji kriminalizira klevetu ugrožava se mogućnost građana da slobodno govore i nezavisnih medija da izvještavaju o istini, ugrožavajući demokratiju BiH i njenu euroatlantsku budućnost, saopćeno je iz Ambasade SAD u BiH.

- Oni koji su uveli i podržali ovaj represivni zakon pomaknuli su RS još jedan korak dalje na putu ka autoritarizmu. Ovo nedemokratsko zakonodavstvo služi samo u korist nastojanja vladajuće koalicije da konsolidira vlast i izbjegne odgovornost, vrijeđa interese onih koji žive u Republici Srpskoj - naveli su iz Ambasade SAD na Twitteru.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.