NEMA KRAJA

Zbog političke krize koja ne jenjava: Koliko BiH gubi novca od EU

Nedavno odobrena 303 miliona eura bespovratnih sredstava za projekte u FBiH, RS nije dobila ni marke

EU osigurala milijarde eura proteklih godina za BiH. Facebook

Nerma Ajnadžić

25.7.2023

Evropska unija jeste i ostaje opredijeljena ka ravnopravnom razvoju u cijeloj Bosni i Hercegovini, podržava prosperitet i stabilnost u zemlji.

Ovo su najčešće izjave koje možemo čuti od zvaničnika EU u našoj državi i Evropi. A dokazi da nisu samo isprazne fraze leže u tome da su zemlje EU, kroz razne fondove i projekte podrške, osigurale milione i milione eura za našu državu proteklih godina.

Polovina iznosa

Kroz Investicioni okvir za zapadni Balkan (WBIF), koji predstavlja zajedničku finansijsku platformu Evropske komisije, finansijskih organizacija, država članica EU i Norveške s ciljem unapređenja saradnje u investicijama javnog i privatnog sektora u funkciji društveno-ekonomskog razvoja regiona i doprinosa evropskim integracijama zapadnog Balkana, BiH su odobrena čak 303 miliona eura bespovratnih sredstava za četiri infrastrukturna projekta od ukupno 528 miliona eura. To je posljednja finansijska podrška čija je odluka donesena krajem juna, a BiH je pripalo više od polovine iznosa namijenjenog za zemlje zapadnog Balkana.

No, kako naši neupitni partneri i prijatelji gledaju na situaciju u BiH izazvanu brojnim političkim previranjima, opstrukcijama na državnom nivou, pokušajima vlasti entiteta RS, predvođenih Miloradom Dodikom, da izvedu svojevrsni državni udar tumačeći Ustav i Dejtonski mirovni sporazum kako im odgovara?!

Pa, povlačenjem investicija iz RS. Što u konačnici, ipak, znači i manje novca za BiH.

- Finansiranje ostaje dostupno za infrastrukturne projekte koji se nalaze u Republici Srpskoj i svi projekti koji se podnose na odobrenje razmatraju se prema transparentnim kriterijima na osnovu njihove relevantnosti i zrelosti. Za najnoviji investicioni paket u okviru Ekonomskog i investicionog plana EU za zapadni Balkan vrlo mali broj projekata koji se nalaze u Republici Srpskoj dostavljen je na odobrenje, a nisu ispunjavali potrebne kriterije za finansiranje - rečeno je iz Delegacije EU u BiH.

Podsjetili su da je u februaru 2022. godine, kao odgovor na političku krizu koju je izazvalo rukovodstvo RS, Evropska komisija objavila da je obustavljeno finansiranje dva infrastrukturna projekta duž Koridora 5C u vrijednosti od 600 miliona eura finansiranih kroz WBIF.

Odlučne akcije

I visoki predstavnik EU za vanjsku politiku i sigurnost Žozep Borelj (Josep Borrell) poručio je da je EU pokazala da će nekonstruktivno ponašanje dovesti do odlučnih akcija s evropske strane.

- Podrivanje ustavnog poretka Bosne i Hercegovine mora se odmah okončati. Ove radnje, ako se nastave, mogle bi imati ozbiljne posljedice. Provokativna retorika i akcije, uključujući dovođenje u pitanje suvereniteta, jedinstva i teritorijalnog integriteta zemlje, te veličanje osuđenih ratnih zločinaca, moraju prestati, jer u Evropi nema mjesta za one koji se bave takvim aktivnostima - rekao je Borelj.

Nema mjesta, a nema ni novca za takve.

Za dobrobit građana

- Odluka o suspenziji iz 2022. poništava se nakon završetka političke krize, a EU bi željela da se Koridor 5C završi za dobrobit svih građana BiH. Nažalost, nedavne eskalacije rukovodstva RS prate sličan obrazac djelovanja na podrivanju nadležnosti i institucija na državnom nivou, što je dovelo do obustave finansiranja dvaju infrastrukturnih projekata prošle godine - istaknuto je u odgovoru Delegacije EU.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.