NA SJEDNICI

Smajić upitao Fortu: Šta je sa radarom na Aerodromu Sarajevo, ko će kontrolisati bh. nebo?

Forto nije bio prisutan, pa je Smajić ostao uskraćen za odgovor

Smajić: Nije dobio odgovore. Fena / Avaz

A. O.

25.7.2023

U okviru delegatskih pitanja na današnjoj sjednici Doma naroda PS BiH Džemal Smajić uputio je delegatsko pitanje ministru komunikacija i prometa BiH Edinu Forti.

Naime Smajić je od Forte zahtijevao pojašnjenje o mjerama i aktivnostima koje je poduzeo da bi spriječio povlačenje primarnog radara Sarajevo iz operativne upotrebe i omogućio funkcioniranje primarnog i sekundarnog radara lociranog na Međunarodnom aerodromu Sarajevo i time zaštitio suverenitet vazdušnog prostora Bosne i Hercegovine?

Smajić je tražio je da mu se dostave i ugovori Agencije za pružanje usluga u vazdušnom saobraćaju BiH sa vlasnikom sredstava koja se vode u knjigovodstvenim evidencijama FEDCAD i RSCAD, a kojima je preciziran način korištenja te imovine, kao i Ugovori o održavanju primarnog i sekundarnog radara lociranih na Međunarodnom aerodromu Sarajevo.

U obrazloženju, naime, Smajić je ukazao da je postupajući po zahtjevu Agencije za pružanje usluga u zračnoj plovidbi Bosne i Hercegovine, koju zastupa direktor Davorin Primorac, generalni direktor Direkcije za civilno vazduhoplovstvo BiH Čedomir Šušnjar donio Rješenje o povlačenju primarnog radara lociranog na Međunarodnom aerodromu Sarajevo iz operativne upotrebe.

- Uzimajući u obzir značaj primarnog radara u pružanju usluge kontrole vazdušnog prometa, povlačenje primarnog radara Sarajevo ima značajan uticaj na operacije na Međunarodnom aerodromu Sarajevo i Bosni i Hercegovini u smislu da avioni koji su bez transpondera nisu vidljivi, te u slučaju neuspostavljanja dvostruke VHF radio veze predstavljaju problem i ugrožavaju ostali promet, te kontrolori vazdušnog prometa nemaju u okviru postojeće radarske slike podatke sa primarnog radara Sarajevo. Nažalost neadekvatnim održavanjem i sekundarnog radara lociranog na Međunarodnom aerodromu Sarajevo i sekundarnog radara na Jahorini od strane Agencije za pružanje usluga u vazdušnom saobraćaju Bosne i Hercegovine, kontrola letenja na Međunarodnom aerodromu Sarajevo i u cijeloj Bosni i Hercegovini će isključivo zavisiti od radara Republike Hrvatske i Republike Srbije, čime će u potpunosti biti ugrožen suverenitet države Bosne i Hercegovine u vazdušnom prostoru - naveo je Smajić.

Kako današnjoj sjednici Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH nije prisustvovao ministar Forto, a koji svoj dolazak na sjednicu nije opravdao, delegate SBiH Smajić ostao je uskraćen odgovorom, prenose Vijesti.ba.

Zatražio je da mu odgovor bude dostavljen u pisanoj formi, s obzirom da, kako je naveo novčani iznosi vrijednosti Ugovara nisu predmet njegovog interesovanja, nego zaštita suverenitet države Bosne i Hercegovine u vazdušnom prostoru.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.