POČINJENI ZLOČINI

Sutra obilježavanje 28. godišnjice pada Zaštićene zone UN-a "Žepa"

Drugog dana marša previđena je etapa od Stoborana do Žepe

Spomen-obilježje. Fena

A. O.

26.7.2023

U Žepi će 27. jula biti proučena tradicionalna Šehidska dova, a centralna manifestacija povodom obilježavanja 28. godišnjice pada Zaštićene zone UN-a Žepa i zločina na ovom području počet će u 11 sati.

Brojnim sadržajima i ove godine se obilježava Dan sjećanja na pad Zaštićene zone UN-a Žepa, a ovim povodom, 25. jula, u haremu Alipašine džamije u Sarajevu, proučen je Jasin komandantu Žepske brigade ARBiH Avdi Paliću i šehidima Mehmedu ef. Hajriću i Amiru Imamoviću, a u Šehidskom mezarju Kovači prvom predsjedniku RBiH Aliji Izetbegoviću i šehidu “Zlatnom ljiljanu” Sinanu Ćeski te bosanskim šehidima.

Jutros je krenula prva etapa Hoda slobode Kladanj-Žepa “Da se ne zaboravi i ne ponovi”. Učesnici Hoda slobode kretat će se pravcem Kladanj (Turalići) - Debelo Brdo - Nevačka - Džimrije - Stoborani, gdje je predviđen doček i prenoćište.

Drugog dana marša previđena je etapa od Stoborana do Žepe.

U okviru programskih aktivnosti u srijedu, 26. jula, planirana je i posjeta i obilazak za omladinu iz Žepe.

Za 27. juli obezbijeđen je prijevoz u 7:00 sati sa sljedećih lokacija: Dobroševići- Stup-Vjećnica -Žepa (prvi autobus), Sokolje-Vogošća-Vijećnica -Žepa (drugi autobus), Kakanj-Visoko-Ilijaš-Vogošća-Vijećnica-Žepa (treći autobus), Hadžići-Ilidža-Vijećnica-Žepa (četvrti autobus) i Goražde-Rogatica-Borike-Budeta-Žepa (peti autobus).

Program na platou Memorijalnog centra Žepa 1992-1995. u četvrtak, 27. jula, počet će intoniranjem himne, učenjem Fatihe, polaganjem cvijeća i obraćanjem zvanica, a bit će nastavljen u džamiji Šehida Mehmed-ef. Hajrića mevludskim programom i zikrom, te obraćanjem reisu-l-uleme i Šehidskom dovom.

U 14:00 sati planirano je otvaranje Šehidskog spomen-obilježja u Slapu, a cjelodnevni program bit će završen u haremu žepske džamije u 20:30 sati dokumentarnim filmom Avde Huseinovića “Lica iz Bosne” o logorima za Bošnjake u Srbiji i Crnoj Gori 1992.-1995.

U haremu džamije Mehmed ef. Hajrić 2019. godine otvoren je Memorijalni centar u Žepi, gdje su ispisana imena 495 ubijenih Žepljaka tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu 1992-1995., saopćeno je iz Organizacionog odbora obilježavanja 28. godišnjice pada Zaštićene zone UN-a "Žepa".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.