NOVI DOKAZI

Mutne radnje biznismena bliskog Bakiru Izetbegoviću: Kako je El-Šidi oprao novac iz "Magrosa"

Platili 880.123,50 KM za konsultantske usluge firme iz Turske koje nikad nisu izvršene

El-Šidi sa Sebijom i Bakirom Izetbegovićem: Gdje je završio novac. Avaz

Danijal Hadzovic

26.7.2023

„Dnevni avaz“ nedavno je objavio kako je Sulejman el-Šidi (Al Shiddi), kućni prijatelj lidera SDA Bakira Izetbegovića, bez saglasnosti Nadzornog odbora, ukupnu dobit „Magros Veletrgovine“ d.d. od 72 miliona KM izvukao putem pozajmica u druge firme u svom vlasništvu koje su poslovale negativno te dobit koristio da bi pokrivao te gubitke.

Upravo se u tome, vjerovatno, krije njegov pokušaj da pošto-poto preuzme i manjinski dio vlasništva u „Magrosu“, koji iznosi svega 0,37 posto, i tako postane većinski vlasnik.

Pranje novca

Mali dioničari objašnjavaju da na taj način hoće njima onemogućiti uvid u svoje poslovanje te dobiti potpuno odriješene ruke za mešetarenja.

No, čini se da tu kontroverze ne prestaju. Kako tvrde mali dioničari „Magrosa“, El-Šidi je izvlačenje novca iz „Magros Veletrgovine“ d.d. vršio i preko firme iz Istanbula, što ima odlike pranja novca. Tako je potpisan fiktivni konsultanski ugovor s firmom „Itimat Danişmanlik Hizmetleri Inşaat Mobilya San“.


Odluka o ispravci vrijednosti potraživanja. Avaz

S ovom firmom iz Istanbula generalni direktor firme „Magros Veletrgovina“ d.d. Murad Abed, prema ovlaštenju Sulejmana el-Šidija, potpisao je 6. januara 2015. godine ugovor o pružanju konsultantskih usluga u vezi s “uređenjem enterijera, uključujući koordinaciju i usklađivanje dizajna odvojenih prostorija i nadzor nad implementacijom radova na enterijerima uredskog/poslovnog tornja u ’Sarajevo City Centru’”.

Ugovor je potpisan na period od 12 mjeseci i njegova ukupna vrijednost iznosila je 450.000 eura, odnosno 880.123,50 KM. Ugovoreno je da se plaćanje vrši na način da se 50 posto od ukupnog iznosa isplati u roku od 15 dana od potpisivanja ugovora, a preostalih 50 posto iznosa će biti isplaćeno u roku od 30 dana od prijema idejnog rješenja od „Magros Veletrgovine” d.d. Međutim, ova firma iz Istanbula nikada nije izvršila ugovorne obaveze, a Uprava „Magros Veletrgovine“ d.d. je firmi iz Istanbula, i pored toga, uplatila ukupno 797.000,75 KM, iako je ugovorom u članu 4. predviđeno da će firma vratiti naknade ukoliko ne izvrši uslugu.

Fiktivna nagodba

Umjesto da Uprava „Magros Veletrgovine“ d.d. postupi u skladu s članom 4. i zaštiti interes firme te zatraži povrat uplaćenog novca, jer firma „Itimat Danişmanlik“ nije izvršila ništa od ugovornih obaveza, Murad Abed, prema nalogu El-Šidija, vrši fiktivnu sudsku nagodbu s firmom „Itimat Danişmanlik“ i, umjesto povrata uplaćenog avansa od 440.061.75 KM, „Magros Veletrgovina“ d.d. uplaćuje firmi „Itimat Danişmanlik“ nova novčana sredstva, i to u julu, avgustu, septembru, oktobru, novembru 2017. godine, svaki mjesec po 61.608,65 KM, a u decembru 2017. godine iznos od 48.895,75 KM.


Abed: Potpisao ugovor. Avaz

Novim uplatama uplaćeno je dodatnih 356.939 KM iako firma „Itimat Danişmanlik“ nije izvršila ništa od ugovornih obaveza. Na ovaj način Uprava „Magrosa“, sa Sulejmanom el-Šidijem na čelu kao predsjednikom Nadzornog odbora i Muradom Abedom kao generalnim direktorom, firmi „Itimat Danişmanlik“ iz Istanbula uplatila je ukupno 797.000,75 KM, a da ta firma nije izvršila ništa od ugovornih obaveza.

Prikrivali radnje

Dioničari navode i da su Sulejman el-Šidi i Murad Abed svjesno prikrivali vlastite nezakonite radnje iz ugovora potpisanog između „Magros Veletrgovine“ d.d. i „Itimat Danişmanlika“. To dokazuje, kako su naveli, da uplaćeni avans iz januara 2015. godine od 440.061,75 KM nije evidentiran kao investicija u izvještajima o investicijama u privatizaciji „Magrosa Veletrgovine“ d.d. koje je Murad Abed, kao ovlašteni predstavnik ortačke grupe „Al Shiddi Trading Co. Ltd.“ i „Al Shiddi Internationala“ d.o.o., dostavljao Kantonalnoj agenciji za privatizaciju Sarajevo. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.