DUGOGODIŠNJA TRADICIJA

Održana korida na Čevljanovićima: Pobjedu odnio bik Gareša!

Zabave nije manjkalo, jer uz glavni događaj dana, borbe bikova, posjetioci su uživali u muzici pod šatorima, iću i piću

Održana korida na Čevljanovićima - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+10
N. H.

30.7.2023

Tradicionalna korida na Čevljanovićima, koja se već godinama smatra feštom godine za široke narodne mase i na kojoj se ove godine okupio veliki broj posjetilaca, održana je danas.

Udarna borba

U udarnoj borbi Čevljanske koride, u duelu Zlatonje porodice Brajković, koja je vlasnik uspješne građevinske firme, i Gareša, koji je u vlasništvu mesne industrije Bajra iz Travnika, pobjedu je odnio Gareša.

- Naš bik ima 18 pobjeda bez poraza. Danas brani titulu, a, ako pobijedi, pehar ide ponovo u Kiseljak. Sa velikim respektom ulazimo u ovu borbu, sa jednim velikim čovjekom, starim koridašom koji je 40 godina u koridama.

Nikad nismo rekli da je naš bik jači. Arena će pokazati. Zlatonja je maksimalno spreman, sigurno će dati vrhunsku borbu na zadovoljstvo naših navijača i fanova – kazao je Benito Brajković iz Kiseljaka, vlasnik bika Zlatonje, prije glavne borbe.

I poznati među posjetiocima

Ljubitelji borbi bikova stizali su iz cijele BiH i iz regiona, a među posjetiocima je bio i poznati pjevač Elvir Laković Laka.

- Često dolazim na koride. Nije mi jasno zašto se ljudi iznenade kada me vide – kaže Laka koji je bio raspoložen za slikanje sa brojnim fanovima.

Događaj je svečano otvoren u 12 sati, a kratki pljusak nije pokvario raspoloženje prisutnih niti im je pomutio planove da se dobro zabave.

Zabava za sve

Zabave nije manjkalo, jer uz glavni događaj dana, borbe bikova, posjetioci su uživali u muzici pod šatorima, iću i piću. Na šarenim štandovima se prodavalo sve, od igle do lokomotive. Alati, garderoba, naočale, parfemi...

Najmlađi su imali priliku da se osvježe sladoledom i provozaju na velikoj vrtešci, dok su i mladi i stari zaigrali veliko kolo na Čevljanskom polju.

Najposjećeniji su, ipak, bili štandovi sa jagnjećim pečenjem. Kod mesara iz Visokog Fude Husića kilogram jagnjetine se mogao kupiti za 40 KM.

Bikovi pobjednici sa Čevljanovića već sljedećeg mjeseca, 12. avgusta, imat će novi okršaj na koridi u Olovskim Lukama.

- Imat ćemo dobre volove i nadam se dobroj posjeti. Do sada je uvijek bilo dobro. Ko je bolji bik, taj će i pobijediti. Koridu organizujemo već 25 godina, a ulaz na događaj ove godine je 10 KM – kaže Mirsad Zukić, organizator koride u Olovskim Lukama.

Vezane vijesti
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.