POTVRĐENO ZA "AVAZ"

Otkazana Čevljanska korida, evo šta su razlozi

Tradicionalna manifestacija Čevljanska korida neće biti održana ni ove godine, nakon što je i prethodne dvije godine bila otkazana zbog pandemije koronavirusa, ali ovaj put su razlozi drugačiji

Sa ranijih obilježavanja. ILUSTRACIJA

Piše: S. S.

8.6.2022

Tradicionalna manifestacija Čevljanska korida neće biti održana ni ove godine, nakon što je i prethodne dvije godine bila otkazana zbog pandemije koronavirusa. Ipak, ovaj put su razlozi drugačiji, odnosno oni se svode na finansijsku prirodu i sigurnosnu situaciju, rekao je za portal "Avaza" Besim Gljiva, predsjednik Upravnog odbora Čevljanske koride.

- Potrebna su znatna sredstva, obzirom da se radi o privatnim posjedima, odnosno stotinama duluma privatne zemlje, nemamo sredstva koja su potrebna za organizaciju, nemamo ni sponzora - rekao je Gljiva. 

Osim toga Gljiva je kao razlog naveo i sigurnosnu situaciju u zemlji i regionu. 

- Nemamo ambijent za takvu situaciju, bojimo se sigurnosnog aspekta. Svaki dan se pojavljuju neke dojave o bombi, a to je prevelik projekat. Bez obzira šta neko mislio o ovoj manifestaciji, ona je najbrojnija manifestacija u Bosni i Hercegovini. Zamislite da skupite tolike ljude na jednom mjestu i neko dojavi bombu... To je bila procjena udruženja koje se bavi tom manifestacijom. Mi već dva mjeseca vijećamo i nadmudrujemo se, ali kad smo sagledali situaciju odluka je bila ovakva. Žao nam je tih ljudi koji godinama tu dolaze - dodao je Gljiva.

Kako je rekao ne odustaje se od ove manifestacije, nego je riječ samo o otkazivanju za ovu godinu.

- To je tradija koja se ne može tek tako prekinuti ako u zemlji bude mira. Ona će biti organizovana u ovom ili onom obliku čim se steknu uslovi - poručio je.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.