BABOIZACIJA FBIH

Naša stranka: U Banovićima prepisan scenarij iz Velike Kladuše

U oba slučaja radi se o autokratama koji ne silaze s vlasti svojevoljno, te otimaju državu i ruše ustavni poredak da bi zaštitili svoju poziciju

Lider Naše stranke Edin Forto. BHRT

H. J. I.

31.7.2023

Povodom pokušaja načelnika Općine Banovići Bege Gutića da blokira novoformiranu većinu u preuzimanju vlasti, oglasili su se iz Naše stranke. Korijen ovakvog ponašanja vide u Velikoj Kladuši i njenom načelniku Fikretu Avdiću.

- Naša stranka je upozoravala da će ponašanje načelnika Velike Kladuše postati matrica po kojoj će raditi načelnici i gradonačelnici drugih općina i gradova ako nadležne institucije ne reagiraju brzo i efikasno. Danas smo svjedočili da se to dešava u Banovićima.

Opstrukcija i blokada rada

Podsjećamo da je 15 vijećnika formiralo većinu u Općinskom vijeću Velika Kladuša još krajem januara ove godine i da još općinski načelnik opstruira i blokira rad ovog predstavničkog tijela. Danas imamo gotovo identičnu situaciju u općini Banovići, gdje načelnik zabranjuje novoformiranoj većini ulazak u zgradu Općine, korištenje pečata Općinskog vijeća i objavljivanje odluka Općinskog vijeća u "Službenom glasniku Općine Banovići".

Kako smo i rekli, matrica po kojoj se radi u Banovićima prepisana je iz Velike Kladuše. I tamo je općinski načelnik prvo izuzeo pečat Općinskog vijeća, zatim zabranjivao vijećnicima korištenje općinske vijećnice, a potom i zabranio objavljivanje odluka u "Službenom glasniku". Iako je kladuško Općinsko vijeće podnijelo krivične prijave protiv odgovornih lica, kao i apelaciju Ustavnom sudu zbog nezakonito proglašenog budžeta od načelnika, nadležne institucije još nisu okončale ovaj proces.

"Radi se o autokratama"

U Banovićima imamo pokušaj načelnika da na isti način spriječi novu većinu da konzumira svoje demokratsko pravo i da zaštiti svoju poziciju, što bi mu i moglo poći za rukom ako i u ovom slučaju nadležne institucije ne reagiraju punih sedam mjeseci. U oba slučaja radi se o autokratama koji ne silaze s vlasti svojevoljno, te otimaju državu i ruše ustavni poredak da bi zaštitili svoju poziciju.

Zbog važnosti zaštite demokratije i vladavine prava, ključno je da ovakvi slučajevi imaju prioritet i da ih pravosuđe rješava brzo i efikasno. U suprotnom ćemo imati bezvlašće ili samovlašće u brojnim lokalnim zajednicama: nijedan načelnik neće moći biti opozvan, budžete će donositi pojedinci umjesto predstavničkih organa, pravosnažne će postajati samo one odluke koje se načelnicima sviđaju - navodi se u saopćenju.

Marketing
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.