JASNA PORUKA

Iz Ambasade SAD u BiH za "Avaz": Naše sankcije su opasne

Vlasti Amerike će nastaviti koristiti svoje ovlasti dok god zvaničnici iz RS budu napadali Dejtonski mirovni sporazum

Ambasada SAD u BiH: Sjedinjene Države držat će odgovornima one pojedince koji se angažiraju u antidejtonskom ponašanju. Društvene mreže

Nerma Ajnadžić

2.8.2023

Ured za kontrolu imovine stranaca (OFAC) ministarstva finansija SAD sankcionirao je četiri osobe koje ugrožavaju stabilnost, suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine i predstavljaju daljnju prijetnju budućoj integraciji zemlje u euroatlantske institucije.

Nacionalna sigurnost

Poručili su to iz Ambasade SAD u BiH za „Dnevni avaz“ nakon što je objelodanjeno da su na crnoj listi od 31. jula završili i zvaničnici iz bh. entiteta RS, i to Željka Cvijanović, članica Predsjedništva BiH, predsjednik NSRS Nenad Stevandić, premijer RS Radovan Višković i ministar pravde RS Miloš Bukejlović.

- Ambasada SAD postupa u skladu s odlukama OFAC-a, koji nadzire i provodi ekonomske i trgovinske sankcije u skladu s ciljevima vanjske politike i nacionalne sigurnosti SAD, a protiv stranih država i režima, terorista, međunarodnih trgovaca narkoticima, lica umiješanih u proliferaciju oružja za masovno uništenje te drugih prijetnji po nacionalnu sigurnost, vanjsku politiku ili ekonomiju SAD - rečeno nam je iz Ambasade SAD.

Naglasili su da su sankcije ozbiljne.

- Sa sobom nose posljedice po one protiv kojih su uvedene. Odluka o sankcioniranju pojedinca, prema Programu sankcija za zapadni Balkan, donosi se nakon intenzivne i detaljne analize činjenica od brojnih agencija vlade SAD, kao što je bio slučaj s četiri osobe koje su sankcionirane 31. jula - istaknuto je.

Prijetnje suverenitetu

Dodali su da su viši zvaničnici vlade SAD, uključujući ambasadora, „više puta jasno istakli da će Sjedinjene Države držati odgovornima one pojedince koji se angažiraju u antidejtonskom ponašanju i prijete teritorijalnom integritetu, suverenitetu i multietničkom karakteru Bosne i Hercegovine, kao što je to i učinjeno 31. jula“.

- Sjedinjene Države nastavit će da koriste svoje ovlasti iz domena sankcija dok god zvaničnici iz Republike Srpske budu napadali Dejtonski mirovni sporazum - zaključili su iz Ambasade SAD u BiH za „Avaz“.

Strateški cilj dijele s EU

Iz Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini za „Avaz“ su poručili da se suzdržavaju od komentiranja odluka SAD u vezi s njihovim okvirom sankcija kada je u pitanju zapadni Balkan.

- To je pitanje za vlasti SAD. U skladu s njihovom iskazanom opredijeljenošću za pristupanje EU, za vlade i vlasti na zapadnom Balkanu, uključujući BiH, ključno je da nastave reformske procese i ostanu na putu ka EU, uključujući oblasti vladavine prava, borbe protiv korupcije i organiziranog kriminala. EU i SAD dijele ovaj strateški cilj - zaključili su.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.