KANTONALNI MINISTAR

Osmanović potpisao ugovore: Pisanom riječi njegovati istinu i kulturu sjećanja

Pisana riječ je jedan od bitnijih segmenata u kulturi sjećanja, rekao je Osmanović

Osmanović potpisao ugovore: Pisanom riječi njegovati istinu i kulturu sjećanja. Vlada KS

A. O.

7.8.2023

Ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo Omer Osmanović danas je potpisao i uručio ugovore o realizaciji sredstava odobrenih za podršku projektima pisane riječi s tematikom iz perioda odbrambeno-oslobodilačkog rata 1992-1995. godine za 2023. godinu.

Radi se o projektima četiri boračka udruženja i 10 pojedinaca, koji su odabrani nakon što je provedena procedura javnog poziva. Za ovu namjenu iz ovogodišnjeg Budžeta KS izdvojeno je 100.000 KM.

Cilj ove podrške je njegovanje kulture sjećanja, kako bi se na dostojanstven način obilježila 31. godišnjica od početka agresije na Bosnu i Hercegovinu, te podržala djela koja će budućim generacijama i mlađim naraštajima biti podsjetnik na cijenu koja je plaćena za slobodu naše države.

- Pisana riječ je jedan od bitnijih segmenata u kulturi sjećanja. Komisija koja je pregledavala vaše aplikacije ocijenila je da ćete vi svojim djelima doprinijeti kulturi sjećanja, te smo odlučili podržati objavljivanje, lektorisanje, doštampavanje vaših knjiga - poručio je ministar Osmanović.

On potcrtao da se na ovaj način podržava širinje istine o agresiji na BiH i odbrani naše domovine, što je od izuzetnog značaja, naročito kako bi se mlađim generacijama prenijele nepobitne historijske činjenice.

- Ono što nije zapisano, brzo se zaboravi. Zahvaljujem se vama, koji ste zapisali ono što ste preživjeli. Ohrabrujem vas, i sva ostala udruženja i pojedince da to i dalje činiti, a mi ćemo nastojati da vam što više pomognemo - zaključio je Osmanović, saopćeno je iz Službe za protokol i press KS.   

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.