ŠEHIDSKO MEZARJE KOVAČI

Osmanović: Životi koji su položeni u temelje države ne smiju biti uzaludni

Istakao je kako se 2. maja 1992. godine desila jedna od najznačajnijih bitaka za odbranu Grada Sarajeva ali i cijele Bosne i Hercegovine

Ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo Omer Osmanović. Fena

2.5.2024

U okviru obilježavanja Dana Općine Centar i 32. godišnjice bitke za odbranu Predsjedništva RBiH, delegacije Općine Centar, Općine Stari Grad, ali i predstavnici boračkih udruženja su polaganjem cvijeća na Šehidskom mezarju Kovači i mezaru prvog predsjednika Predsjedništva Republike BiH Alije Izetbegovića obilježili 2. maj - veoma važan dan za odbranu Sarajeva.

Tom prilikom obratio se i ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo Omer Osmanović koji je istakao kako se 2. maja 1992. godine desila jedna od najznačajnijih bitaka za odbranu Grada Sarajeva ali i cijele Bosne i Hercegovine. 

- Drugog maja bila je jedna od odsudnih bitaka, kako političkih tako i vojnih. Neprijatelj i agresor namjeravao je da zauzme Predsjedništvo i komunikacijske centre. Odbranili smo se u veoma organizovanoj akciji. Onima koji hoće da pričaju o revizionizmu poručujemo, mi smo pobijedili, bili smo na pravoj strani historije u borbi protiv fašizma. Mi ćemo se uvijek sjećati heroja, a oni ratnih zločinaca. Ovdje je naše sveto mjesto, ovdje leže 1503 šehida i poginula branitelj - kazao je ministar Osmanović.

Osmanović je zaključio kako životi koji su položeni u temelje države ne smiju biti uzaludni i da kultura sjećanja mora pobijediti kulturu zaborava.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.