SAOPĆENJE

Ambasada Rusije stala iza Dodika: Pokretanje postupka je parodija na vladavinu prava

Naglašavamo da se bez odgovarajuće odluke Vijeća sigurnosti UN-a, njemački državljanin Kristijan Šmit ne može smatrati visokim predstavnikom, navode

Kalabuhov i Dodik. Twitter

S. S.

15.8.2023

Ambasada Rusije u BiH smatra da nije bilo osnova za podizanje optužnice protiv Milorada Dodika za krivično djelo „nepoštivanje odluka visokog predstavnika“, a kao razlog navode da visoki predstavnik nije imenovan na Vijeću sigurnosti UN-a, pa oni smatraju da on uopšte nije visoki predstavnik.

- Još jednom naglašavamo da se bez odgovarajuće odluke Vijeća sigurnosti UN-a, njemački državljanin Kristijan Šmit (Christian Schmidt) ne može smatrati visokim predstavnikom u BiH. Stoga su njegove takozvane odluke nelegitimne. S tim u vezi, smatramo parodijom na vladavinu prava i grubom provokacijom kada vanjske sile zloupotrebljavaju sistem za provođenje zakona BiH radi pokretanja krivičnih postupaka protiv demokratski izabranih i legitimnih zastupnika RS zbog toga što ne priznaju legitimitet stranog samozvanca, istinski brane primat međunarodnog prava i ponašaju se u skladu sa odredbama Ustava RS – naveli su iz Ambasade Rusije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.