ČLAN PREDSJEDNIŠTVA BIH

Bećirović u Sanskom Mostu: Prioriteti su jačanje države i razvijanje ekonomije

Bećirović je naglasio tokom sastanka da država Bosna i Hercegovina mora izgraditi novi i kvalitetniji odnos sa svojim građanima u dijaspori

Slikano tokom sastanka. Predsjedništvo BiH

H. J. I.

17.8.2023

Član Predsjedništva BiH Denis Bećirović održao je radni sastanak s načelnikom Općine Sanski Most Farisom Hasanbegovićem.

Denis Bećirović je istakao da je važno da državni zvaničnici sarađuju s predstavnicima lokalnih zajednica radi uspostavljanja kvalitetne komunikacije i razmjene informacija. On je rekao da patriotske bosanskohercegovačke političke snage moraju biti spremne da svim raspoloživim potencijalima pomognu legalnim državnim organima s ciljem zaustavljanja političkih ekstremista i da zajedno pokažu da je legalizam jači od pravnog nasilja.

Izuzetni potencijali

Tokom razgovora načelnik Općine Sanski Most Faris Hasanbegović je rekao da Općina Sanski Most ima izuzetne potencijale u oblasti turizma, poljoprivrede, rudarstva i drvoprerađivačke industrije, te da se strateškim mjerama općinske administracije pokušavaju staviti u funkciju razvoja s ciljem stvaranja adekvatnog poslovnog ambijenta.

Kako je istakao načelnik Hasanbegović, Sanski Most je, kao i većina općina Unsko-sanskog kantona, suočen s masovnim odlaskom mladih iz Bosne i Hercegovine i relativno neuspjelim procesom tranzicije privrede iz društvenog u privatno vlasništvo. Takve okolnosti zahtijevaju sasvim novi pristup koji će istovremeno stimulirati mlade ljude da pokreću vlastite obrte, te uključiti građane Bosne i Hercegovine u dijaspori, da svoje poslovne ideje realizuju u domovini. Načelnik Hasanbegović je kazao da je veliki broj onih koji su spremni investirati novac zarađen izvan Bosne i Hercegovine, te da Općina Sanski Most stoji na raspolaganju za njihove ideje, zahtjeve i planove.

Novi i kvalitetniji odnos s građanima

Član Predsjedništva BiH Denis Bećirović naglasio je tokom sastanka da država Bosna i Hercegovina mora izgraditi novi i kvalitetniji odnos sa svojim građanima u dijaspori. Iskustva općina, poput Sanskog Mosta, od posebne su važnosti. U ljetnim mjesecima ožive mnogi bosanskohercegovački gradovi, u koje dolazi dijaspora. Stoga je nužno kreirati adekvatne sadržaje na polju biznisa, kulture, obrazovanja i sporta, prije svega za mlade. Općinske administracije, uz podršku drugih nivoa vlasti, kroz svoje odjele za dijasporu, mogu izgraditi adekvatne mehanizme za integraciju dijaspore u procese u domovini, zaključio je dr. Bećirović. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.