PODIGNUTE TENZIJE

Magodu i dalje optužuju da je nasilnik, on ih tuži

Borić navela da je užasnuta Magodinim imenovanjem za ministra

Magoda: Sukob u SDP-u. Twitter

Danijal Hadzovic

17.8.2023

Ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo Kenan Magoda (SDP) tužio je Besimu Borić i od nje traži 8.000 KM odštete jer je problematizirala njegovo imenovanje za ministra, s obzirom na to da se u martu pojavila informacija da je Magoda optužen za nasilje nad bivšom suprugom.

Borić: Usprotivila se imenovanju. Instagram

Otpor i u SDP-u

Članica Predsjedništva SDP-a Besima Borić tada je navela da je grupa žena, u najvećem broju članice Foruma žena SDP-a, šokirana viješću da je Kantonalni odbor SDP-a Sarajevo kandidirao za ministra kulture i sporta u Vladi KS osobu koja je optužena za nasilje u porodici, o čemu su izvještavali mnogi portali, a na osnovu svjedočenja njegove bivše supruge, koja je predočila i fotokopije dvije sudske presude o zabrani približavanja žrtvi nasilja.

Pola godine kasnije Magoda traži odštetu za klevetu od svoje partijske kolegice.

- Samo da vas podsjetim kako prolazite kad se pokušavate boriti protiv nasilja - napisala je na Facebooku Besima Borić uz fotografiju tužbe.

Pećanin: Teške riječi. Twitter

Reakcija advokatice

Slučaj Kenana Magode ponovo je aktuelizirao advokat i bivši novinar Senad Pećanin, koji zastupa Borić po tužbi Magode i koji je na račun ministra iznio teške optužbe.

- Prije otprilike godinu visoki funkcioner SDP-a Kenan Magoda je brutalno fizički zlostavljao svoju tadašnju suprugu, majku zajedničke maloljetne djece, nakon čega mu je Općinski sud u Sarajevu izrekao mjeru zabrane približavanja žrtvi njegovog nasilja. Nakon ovog “herojskog čina” Magoda je napredovao i u SDP-u i u funkciji: nekadašnji direktor Turističke zajednice Sarajevo postao je – i dalje je – ministar aktuelne Vlade Kantona Sarajevo i to - hej! - kulture (i sporta) - napisao je Pećanin.

Reagirala je Elmedina Bojičić, advokatica ministra kulture i sporta KS Kenana Magode. Negirala je da je on fizički nasrnuo na bivšu suprugu.

- Kolega Senad Pećanin objavljuje da je Kenan Magoda prije godinu fizički zlostavljao tadašnju suprugu, i on je sada ministar! Kolega, Kenan Magoda je razveden od supruge već devet godina! Da, devet godina, i ona je baš sada, baš pred imenovanje, odlučila da progovori. Kenan je nije nikada dotakao. Kolega, budite slobodni da me kontaktirate, uputit ću Vas u predmet, budući da zastupate Besimu Borić, koja je brže-bolje poletjela da objavi kako ju je Kenan Magoda tužio za klevetu, a ona se samo bori protiv nasilja. Kenan je žrtva nasilja i dosta više - poručila je Bojičić.

Bojičić: Magoda je žrtva nasilja. Instagram

Kontroverzno imenovanje

Podsjetimo, uprkos negodovanju dijela SDP-a, Magoda je imenovan za resornog ministra uz podršku kolega iz svoje partije, Naše stranke i NiP-a.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.