ZASTUPNIK SDA U NSRS

Salkić: Policija RS provodi brutalnost i ostrašćenost prema Bošnjacima

Poručio je da je policija u ovom entitetu instrument vlasti za dalji pritisak na Bošnjake

Armin Durgut / Pixsell

D. H.

23.8.2023

Poslanik SDA u Narodnoj skupštini RS Ramiz Salkić oglasio se nakon što je Juso Jusić izjavio da je njegov 14-godišnji sin pretučen u Policijskoj stanici Osmaci.

Njegovu reakciju prenosimo u cijelosti:

- Brutalnost pripadnika policije entiteta RS prema maloljetniku u Osmacima, prema njegovom i svjedočenju njegovog oca, dokaz je ostrašćenosti i brutalnosti entitetske policije kada su u pitanju Bošnjaci.

Simptomatično ispitivanje

Ovdje je posebno simptomatično ispitivanje i zlostavljanje maloljetnika bez prisustva advokata ili staratelja, prema njegovom i svjedočenju njegovog oca, te pokušaj iznuđivanja priznanja prema želji policije.

Samo u ovoj godini svjedočili smo nizu napada i upućenih prijetnji prema Bošnjacima bez adekvatne reakcije policije. S druge strane, svjedočimo brutalnosti i tendencioznom pristupu entitetske policije prema Bošnjacima.

Sve ovo je posljedica nikad provedene reforme policije i kontinuiteta djelovanja policije RS koji se veže za policijske strukture čiji su dijelovi presuđeni, pred Haškim sudom, da su počinili genocid nad Bošnjacima.

Sigurno okruženje za Bošnjake

Nacionalna struktura zaposlenih u MUP-u RS nikad nije uspostavljena prema članu 97. entitetskog Ustava.

Na implementaciji ovog člana nikada, dosljedno i principijelno, nisu insistirali predstavnici međunarodne zajednice, a posebno to nije činio OHR i visoki predstavnik čiji je primarni zadatak provođenje civilnog dijela Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Sve dok pripadnici takve policije pjevaju pjesme “za krst časni, za Nemanjiće, za Obiliće”, dok od 7000 policajaca u MUP-u RS imamo 330 Bošnjaka teško da možemo očekivati objektivan i nepristrasan rad, kao i stvaranje sigurnog okruženja za Bošnjake od strane ovakve entitetske policije.

Obaveza je državnih bezbjedonosnih agencija, ali i OHR-a, da se uključe u osiguravanje sigurnog okruženja za Bošnjake u ovom entitetu nakon napada u Višegradu, Bratuncu, prijetnji u Bijeljini, Doboju, zadnjeg zlostavljanja dječaka u Osmacima.

Očito je da je policija instrument u rukama vlasti u ovom entitetu za dalji pritisak na Bošnjake što ima za posljedicu osjećaj nesigurnosti po ličnu i kolektivnu bezbjednost Bošnjaka u ovom entitetu - naveo je.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.