ZAKON O PDV-U

Nenadić: Propuštena je prilika da se olakša privrednicima, ali ne odustajemo

U postojećem sistemu privredna društva su pod velikim pritiskom zbog kratkih rokova, pod prijetnjom su inspekcija nakon probijanja zakonskog roka

Mario Nenadić. Facebook

S. Muhić

23.8.2023

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH jučer je usvojio izmjene Zakona o PDV-u, ali ne onako kako su očekivali poslodavci u BiH. Državni zastupnici iz SNSD-a odbili su izmjenu, odnosno zahtjev poslodavaca da se rok za prijavu PDV-a pomjeri do kraja mjeseca umjesto do 10. u mjesecu.

Udruženje poslodavaca u FBiH još prije nekoliko godina uradilo je Prijedlog zakona o PDV-u, koji je postao sastavni dio jednog integralnog seta propisa pod nazivom “Šta poslodavci očekuju od vlasti”.

Bolja i brža realizacija

Kako je za portal "Avaza" rekao direktor Udruženja poslodavaca FBiH Mario Nenadić, rješenja iz ovog dokumenta predstavili su svim nivoima vlasti, prije i nakon izbora, te očekuju bolju i bržu realizaciju tog dokumenta, budući da je cilj tih prijedloga unapređenje poslovnog okruženja u FBiH i čitavoj BiH.

- Izmjene Zakona o PDV-u dio su tog paketa. Taj prijedlog Udruženja poslodavaca u FBiH obuhvatao je nekih 5-6 ključnih izmjena, a u okviru prijedloga Udruženja bila su i dva prijedloga prema kojima je bilo predloženo povećanje, tj. podizanje propisanog praga za ulazak u sistem PDV-a sa 50.000 KM na 100.000 KM i drugi prijedlog pomjeranje roka za prijavu PDV-a, umjesto do 10. u mjesecu, do kraja mjeseca. Prvi prijedlog je usvojen, drugi odbijen - rekao je Nenadić.

Podsjeća da je malo pitanja iz oblasti privrednog poslovanja koja u našem ustavnom uređenju pripadaju državnom nivou vlasti.

Ključni prijedlog

- Utoliko smatramo da je propuštena prilika da se izmjenama ovog propisa na nivou BiH olakša poslovanje svim privrednim subjektima u BiH. Sigurno je dobro da je usvojen ovaj prvi prijedlog u vezi s podizanjem praga za ulazak u sistem PDV-a i to će olakšati poslovanje jednom dijelu poslovnih subjekata. Međutim, mnogo je važnija bila ova druga predložena izmjena i ona je bila ključni prijedlog, a to je, ustvari, pomjeranje roka za podnošenje PDV prijava sa 10. u mjesecu na kraj mjeseca. Radi se o stvarnom interesu poreskih obveznika da im se olakša sistem prijavljivanja i plaćanja PDV-a, da se dobije na vremenu za realizaciju ove zakonske obaveze, a time i racionaliziraju kapaciteti za poslovanje po ovom pitanju - naglašava Nenadić.

U postojećem sistemu privredna društva su pod velikim pritiskom zbog kratkih rokova, pod prijetnjom su inspekcija nakon probijanja zakonskog roka…

- Ovo je bila prilika da se makar ublaže i negativna zakonska rješenja po poslodavce, prema kojem se plaćanje PDV-a podrazumijeva i na još nenaplaćene fakture, što je posebno otežavajuće za one male i nerazvijene privredne subjekte. Šteta je zaista da ovo rješenje nije usvojeno, a javnu i jednoglasnu podršku dali su im zajednički i Udruženje poslodavaca u FBiH i Unija poslodavaca RS. Ali nećemo odustati, mi ćemo redovnim putem i dalje tražiti usvajanje ovog i nekih drugih rješenja u vezi s ovim pitanjima - poručio je Nenadić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.