BIT ĆE PODUZETE SVE MJERE

Ministar Delić: Inspektorat HNK utvrdio nepravilnosti u radu hotela Jablanica

Riječ je o hotelu u kojem je vlasnik Amir Džafić brutalno pretukao radnicu Enisu Klepo

Adnan Delić i Enisa Klepo. Facebook

N. H.

25.8.2023

Tokom nadzora koje je naložilo Federalno ministarstvo za rad i socijalnu politiku, inspektorat HNK utvrdio je nepravilnosti u radu hotela Jablanica. 

Riječ je o hotelu u kojem je vlasnik Amir Džafić brutalno pretukao radnicu Enisu Klepo, jer je dala otkaz i tražila svoju platu.

Ministar za rad i socijalnu politiku FBiH Adnan Delić je objavio informaciju o nepravilnostima i naveo da će inspektorat, u skladu sa nadležnostima, poduzeti sve zakonom predviđene mjere i izdati prekršajne naloge poslodavcu i odgovornoj osobi ovog poslovnog subjekta.

- Neka nam svima mlada djevojka Enisa Klepo bude motivacija da budemo najbolji u svom poslu; a hrabri i odvažni u borbi za svoja prava!

Zaprimili smo danas obavijest o izvršenom inspekcijskom nadzoru u hotelu Jablanica u kojem je navedeno da je utvrđen niz nepravilnosti u radu ovog poslovnog subjekta, te da će inspektorat, u skladu sa svojim nadležnostima, poduzeti sve zakonom predviđene mjere i izdati prekršajne naloge poslodavcu i odgovornoj osobi ovog poslovnog subjekta.

Nakon fizičkog napada na radnicu hotela Jablanica, 09. augusta, uputili smo dopise svim nadležnim organima da se poduzmu sve neophodne aktivnosti na utvrđivanju odgovornosti kršenja prava radnika u ovom hotelu, što je u okviru nadležnosti Ministarstva zdravstva, rada i socijalne skrbi Hercegovačko - neretvanskog kantona rekordno brzo i učinjeno.

Stoga doista moram pohvaliti ažurnost Hercegovačko - neretvanskog kantona i pozvati sve ostale inspektorate i inspektore da postupaju po prijavama radnika o nepravilnostima na radnim mjestima.

Mi ćemo stati iza inspektora i podržati ih jer samo zajedno možemo raditi na popravljanju stanja u društvu i vraćanju povjerenja u institucije – napisao je ministar Delić u objavi na Facebooku.

Pozvao je i radnike da sve nepravilnosti i kršenja zakonskih propisa prijavljuju Federalnoj i kantonalnim upravama za inspekcijske poslove. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.