KATASTROFALNE POPLAVE

Spasioci iz BiH nakon pomoći u Sloveniji vratili se u Sarajevo

Od ukupno šest vozila koja su upućena za Sloveniju, četiri su vozila Kantonalne uprave civilne žaštite Kantona Sarajevo, a dva Civilne zaštite RS

Spasioci se vratili iz Slovenije. Vlada KS

N. Aj.

27.8.2023

U Sarajevo se sinoć vratio konvoj sačinjen od materijalno-tehničkih i ljudskih kapaciteta službi zaštite i spašavanja Kantona Sarajevo koji su pružili pomoć Republici Sloveniji u saniranju posljedica od katastrofalnih poplava.

Vrhunski posao

Kako je istakao direktor Kantonalne uprave civilne zaštite Sarajevo Dženan Brkanić, sarajevski spasioci upućeni su u ugrožena područja putem Mehanizma Evropske unije za civilnu zaštitu, gdje se Bosna i Hercegovina kao članica Mehanizma odmah stavila na raspolaganje.

Od ukupno šest vozila koja su upućena za Sloveniju, četiri su vozila Kantonalne uprave civilne žaštite Kantona Sarajevo, a dva Civilne zaštite RS.

- Naše službe su na terenu provele 15 dana, od 12. avgusta, gdje su odradili vrhunski posao u segmentu raščišćavanja i sanacije terena. Sve je proteklo u najboljem redu i moram istaći da sam ponosan na naše momke koji su u Sloveniji dočekani sa oduševljenjem - rekao je Brkanić.

Dočeku spasilaca iz naše zemlje prisustvovao je i premijer KS Nihad Uk, rekavši kako se radilo o prvoj akciji ovakvog tipa za Bosnu i Hercegovinu.

Zahvale sa svih strana

- Po prvi put se uspostavlja mehanizam kordinacije na nivou Bosne i Hercegovine, i po prvi put je spasilačka misija ovakve vrste uspješno završena. U Sloveniji su prezadovoljni, dobili smo zahvale sa svih strana - rekao je Uk.

V.d. direktor Federalne uprave civilne zaštite Murat Baručija kazao je da je sve proteklo bez problema, te da je najbitnije što je ispoštovana procedura Mehanizma EU, što je posebno važno s obzirom na to da Bosna i Hercegovina nije članica Evropske unije.

- Vijeće ministara Bosne i Hercegovine je brzo reagiralo. Moram da pohvalim to što su po prvi put zajedno otišli spasioci iz Federacije BiH i Republike Srpske, te se radilo o zajedničkoj misiji. Najmlađa smo država koja je u Mehanizmu i uspjeli smo napraviti dobar posao. Od 1. januara stupili smo u Mehanizam i već smo imali prvu intervenciju - kazao je Baručija.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.