DESETI PREMIJER SLOVENIJE

"Avazov" vremeplov: Bivši slovenski premijer Miro Cerar za naš list o BiH i ulasku u EU

Na političkim liderima u BiH velika je odgovornost, istakao je tada Cerar

Miro Cerar. Anadolija

E. Ć.

19.8.2023

Bivši slovenski premijer Miro Cerar bio je deseta osoba na toj funkciji od nezavisnosti te zemlje.

Cerar je bio premijer koalicijske Vlade Slovenije od jula 2014. do marta 2018. godine. U septembru 2018. je izabran za ministra vanjskih poslova. 

Za vrijeme dok je obnašao funkciju premijera Slovenije dao je ekskluzivni intervju za "Dnevni avaz" gdje je isticao podršku te zemlje Bosni i Hercegovini na njenom EU putu.

To je bio prvi intervju slovenskog premijera za jedan bh. medij nakon imenovanja. U nastavku vam donosimo tekst objavljen 30. oktobra 2015. godine.

- Slovenija podržava članstvo BiH u Evropskoj uniji, ali je jasno da će biti vrlo važno da ispuni sve propisane uvjete. Nadamo se da će vaša zemlja uspješno provesti neophodne reforme, a mi smo spremni da nastavimo pomagati BiH na putu ka EU, kaže u ekskluzivnom intervjuu za „Dnevni avaz“ Miro Cerar, premijer Slovenije.

Velika napetost

Ovo je prvi intervju slovenskog premijera za jedan mediji u BiH otkako je prošle godine imenovan za mandatara. Stručnjak za ustavno pravo, bivši profesor na Pravnom fakultetu u Ljubljani i niz godina pravni savjetnik poznatih advokatskih kuća i kompanija, u otvorenom razgovoru za „Avaz“ govori i migrantskoj krizi koja potresa Sloveniju, ali i članstvu BiH u Evropskoj uniji i NATO-u. 

Ovaj vrsni poznavalac prilika na Balkanu, koji je već danima u fokusu evropske i svjetske javnosti zbog snažnog interesa Slovenije da zaštiti svoju granicu nakon velikog priliva izbjeglica iz Sirije u ovu državu, dotakao se i novog zaokreta na bh. političkoj sceni.

U posljednje vrijeme velika je napetost između Slovenije i Hrvatske kada su u pitanju izbjeglice iz Sirije. Nedavno ste izjavili da komunikacija između ove dvije države, kada je u pitanju migrantska kriza, uopće ne po stoji. Kako mislite da će se riješiti ova situacija, mnogo je izbjeglica stiglo u Sloveniju?

- Hrvatska je, nažalost, slala izbjeglice na granicu sa Slovenijom bez prethodne najave, rukovodeći se ulaskom preko zelene granice, to je nepotrebno i teško za rad slovenskih vlasti u primanju izbjeglica i brige za njih. Ali, odnosi s Hrvatskom malo su se poboljšali nakon eurobalkanskog samita prije nekoliko dana u Briselu. No, Hrvatska je u međuvremenu najavila dolazak novih izbjeglica, ali i dalje se s hrvatskim vlastima ne mogu dogovoriti o njihovom broju. Nadamo se da će biti poboljšana saradnja s Hrvatskom u tom pogledu, jer će Slovenija biti prisiljena na akciju. 

Kako gledate na promjenu političkih prilika u BiH? Mislite li da je vrijeme da BiH preda aplikaciju za članstvo u EU? 

- Slovenija podržava članstvo BiH u Evropskoj uniji, ali je jasno da će biti važno za BiH da ispunjava propisane uvjete, kao i druge zemlje, uključujući i Sloveniju. 

Nadamo se da će BiH uspješno provesti neophodne reforme, a mi smo spremni da nastavimo pomagati. Aplikacija za članstvo u EU proceduralni je potez, formalnost koja sama po sebi ne daje nikakve garancije. Ali, prilikom odlučivanja o podnošenju zahtjeva posebno je  važno da takav zahtjev naiđe na pozitivan odgovor od institucija EU i država članica.

Tekst iz "Dnevnog avaza" objavljen 30. oktobra 2015. godine. Avaz

Zbog toga je neophodno da BiH nastavlja s ambicioznim reformama, a vrijeme za podnošenje prijave odabere u dogovoru sa EU i državama članicama.

Velika odgovornost

Vjerujete li da bh. političari imaju snage da provedu obećane reforme i da BiH konačno postane dio evropske porodice?

- Bosna i Hercegovina nesumnjivo pripada evropskoj porodici. Također je jasno da to želi stanovništvo BiH. Na političkim liderima u BiH stoga je velika odgovornost da se postigne ostvarenje demokratskih težnji.

To neće biti lako - u našem slučaju nije bilo - i zahtijevat će mnogo političke hrabrosti, odlučnosti i zrelosti od svih koji dijele odgovornost za budućnost BiH.

Ulazak u NATO suverena je odluka

Smatrate li da je konačno došlo vrijeme da BiH uđe i u NATO i ispuni obaveze iz MAP-a. Kako stvari stoje, ulaskom Crne Gore u Alijansu, BiH bi mogla ostati crna rupa na Balkanu u tom pogledu?

- Odluka o članstvu u NATO-u suverena je odluka svake zemlje, uključujući i BiH. Podrazumijeva se da će za takvu odluku, uz ispunjavanje drugih kriterija za članstvo, biti adekvatna javna podršku i širok konsenzus među političkim strankama. Ako BiH usvoji takvu odluku, onda će je Slovenija i podržati.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.