OD 17 DO 4 SATA

Civilna zaštita KS izdala upozorenje zbog najavljenog nevremena

Apelujemo sugrađanima da na svojim balkonima i otvorenim prostorima ne ostavljaju predmete koji bi mogli usljed vjetra ugroziti sigurnost prolaznika

Očekuje se kiša. Avaz

S. S.

28.8.2023

Operativni centar Kantonalne uprave za civilnu zaštitu KS izdao je upozorenje za fizička i pravna lica u Kantonu Sarajevo zbog najavljenog velikog nevremena.

- S obzirom na to da je Federalni hidrometeorološki zavod izdao narandžasto upozerenje za jake pljuskove, praćene grmljavinom i jakim udarima vjetra za vremenski interval od 28.08.2023. godine od 17:00 sati do 29.08.2023. godine do 04:00 sati i da loklano može pasti 30 do 60 litara kiše po metru kvadratnom i da su moguću udari vjetra brzine 50-70 km/h, upozoravamo sva pravna i fizička lica da preventivno radi zaštite zdravlja i života ljudi, te materijalnih i kulturnih dobara, odmah u skladu sa svojim nadležnostima, kao i obavezama, koje su im propisane Zakonom o zaštiti i spašavanju ljudi i materijalnih dobara od prirodnih i drugih nesreća, preduzmu neophodne preventivne mjere zaštite od kišnih padavina i jakog vjetra (pripreme adekvatne snage i materijalno-tehnička sredstava za brzi odgovor na najavljene kišne padavine i jake udare vjetra) jer će se tako stvoriti pretpostavke za efikasniji i brže reagovanja svih subjekata sistema zaštite i spašavanja u sveobuhvatnom odgovoru na potencijalne izazove i prijetnje od poplava i jakih udara vjetra, a samim tim će se izbjeći velike materijalne šteta, kao i moguće povrede i ljudske žrtve.

Posebno apelujemo na pravna lica koje izvode radove na građevinskim objektima da ne ostavljaju predmete koji bi uslijed jakog vjetra mogle pasti s krovova objekata, građevinskih skela i sl. i time ugroziti sigurnost prolaznika. Također, apelujemo sugrađanima da na svojim balkonima i drugim otvorenim prostorima ne ostavljaju predmete koji bi mogli usljed vjetra ugroziti sigurnost prolaznika, da ne parkiraju svoja vozila u blizini velikih stabala, te da izbjegavaju izlete i boravak u prirodi u periodu trajanja narandžastog upozorenja.

Posebno apelujemo na općinske službe civilne zaštite s područja Kantona Sarajevo da odmah stave svoje organizovane snage zaštite i spašavanja u stanje pripravnosti, kako bi iste bile spremne kao snage prvog odgovora, da u skladu sa svojim nadležnostima i obavezama po planovima zaštite i spašavanja reaguju na potencijalno moguće kišne padavine (jake pljuskove) i jake udare vjetra na području svojih općina - navodi se u saopćenju Operativnog centra Kantonalne uprave za civilnu zaštitu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.