SNSD-OVAC PARLAMENTARAC

Radovan Kovačević: Slaven se izjasnio kao Bosanac i Hercegovac, a bio je i Hrvat i Srbin

Ukoliko oni žele da se ova zemlja umjesto BiH zove Komšić i Komšić, onda je to jasna politička ideologija, rekao je

Radovan Kovačević. RTRS

S. S.

29.8.2023

Delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Radovan Kovačević (SNSD) rekao je da presuda Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu da cijela BiH bude jedna izborna jedinica neće moći da bude provedena, jer je u potpunoj suprotnosti s Ustavom BiH i Dejtonskim mirovnim sporazumom.

- Ukoliko pogledate da je podnosilac, odnosno onaj koji je bio u tom procesu protiv BiH Slaven Kovačević - savjetnik takozvanog hrvatskog člana Predsjedništva BiH Željka Komšića i da se on u ovoj tužbi izjasnio kao Bosanac i Hercegovac na jednom mjestu, a na drugom rekao da kao Srbin ne može da se kandiduje u Federaciji BiH, a znamo da je prije nekoliko godina bio poslanik u Skupštini Kantona Sarajevo kao Hrvat, onda je potpuno jasno o kakvoj se ujdurmi, zavjeri, političkom puču i državnom udaru radi - poručio je Kovačević.

On je istakao da Ustav BiH, koji garantuje individualna građanska prava svakom pojedincu u BiH, garantuje i zaštitu kolektivnih prava konstitutivnih naroda i ravnopravnih entiteta.

Kovačević je naglasio da je Ustav BiH obezbijedio i mir, te da svako ko narušava Ustav, narušava i mir i da u RS i njenim građanima neće naći partnera.

- Ukoliko oni žele da se ova zemlja umjesto BiH zove Komšić i Komšić, onda je to jasna politička ideologija, i to ideologija za koju ćemo i onima iz Evropskog suda za ljudska prava reći, da to nikada neće dobiti podršku Republike Srpske i srpskog naroda, ali ni hrvatskog naroda u BiH - zaključio je Kovačević. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.