ENES EF. LJEVAKOVIĆ

Zamjenik reisu-l-uleme posjetio napadnute povratnike Fadila i Ajšu Memišević u Višegradu

Dali smo im podršku i ohrabrenje, kazali da nisu sami, da znamo za njih, izrazili smo naša suosjećanja sa njihovom borbom, rekao je ef. Ljevaković

Tokom posjete ef. Ljevakovića Višegradu - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
E. Ć.

2.9.2023

Zamjenik reisu-l-uleme Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini Enes-ef. Ljevaković danas je posjetio Višegrad, gdje je, između ostalog, upriličio sastanak sa predstavnicima Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Višegrad, te obišao povratnike Fadila i Ajšu Memišević.

Sastanku u prostorijama Medžlisa prisustovali su glavni imam Hasan-ef. Skorupan, članovi Izvršnog odbora MIZ Višegrad, sabornici, kao i rukovodilac Službe za vjerske poslove i obrazovanje Muftijstva goraždanskog Refik-ef. Čaušević.

Napredak vjerskog života 

Ovom prilikom razgovarano je o stanju vjerskog života, projektima koji bi olakšali život povratnicima ovog kraja, ali i motivisali druge da se vrate u rodna mjesta.

- Čuli smo ohrabrujuće informacije o napretku u vjerskom životu na ovom području, kao i njihove planove. Nadamo se da će se neki od njih uskoro realizirati, gdje očekujemo i podršku viših instanci u Islamskoj zajednici. 

Povratnici koji žive na ovom području zaslužuju podršku svih nas, svih instanci u državi i u Islamskoj zajednici, i nadamo se da će se povratak ovdje omasoviti i da će sve više i više ljudi posjećivati i biti ovdje na svojim prostorima - izjavio je ovom prilikom zamjenik reisu-l-uleme Ljevaković.

Podrška povratnicima

Naglasio je da su iskazali podršku povratnicima i ohrabrili ih u njihovim nastojanjima.

- Čuli smo da je i napravljena jedna džamija koja ovdje nije bila prije rata. To je jedan veliki uspjeh. Znamo kroz šta su ovdje prošli naši Bošnjaci, muslimani na ovim područjima, ali, hvala Bogu, ovdje se polako život obnavlja i na nama je da damo podršku ljudima u MIZ Višegrad. Već imamo dva imama koji su stalno tu, bit će i treći honorarno, što je solidna osnova za dalji napredak i razvoj vjerskog života na ovom području - naveo je Ljevaković.

Pozvao je medije da prate aktivnosti ovih ljudi, da obilaze povratničke džemate, ističući da oni zaslužuju pažnju.

Danas je obilježena i godišnjica izgradnje spomen-obilježja u Omeragićima za 52 nevino ubijene osobe u Drugom svjetskom ratu i tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu.

- To nam govori o kontinuitetu činjenja zločina nad nama, ali mi se ne trebamo i ne smijemo plašiti, ni očajavati. Bez obzira na sve te teškoće i zločine mi nećemo odustati od naše zemlje, sve je ovo naša domovina Bosna i Hercegovina i ona pripada svima koji žive u njoj. 

Posjetili smo i povratnike Fadila i Ajšu koji su tokom mjeseca ramazana fizički napadnuti, dali smo im podršku i ohrabrenje, kazali da nisu sami, da znamo za njih, izrazili smo naša suosjećanja sa njihovom borbom. Nadamo se da će ostati svoji na svome i biti čvrsti i stabilni, a mi ćemo im dati sigurno podršku u tome - poručio je u Višegradu Enes-ef. Ljevaković.

Predsjednik MIZ Višegrad Bilal Memišević podsjetio je da je danas, prema kalendaru Medžlisa, posljednji skup kada je u pitanju svjedočenje posljednjeg zločina nad Bošnjacima MIZ Višegrad.

Napadnuti tokom ramazana

- Svaki vikend od 3. juna do 2. septembra smo na organiziran način i na posebnim mjestima, selima, svjedočili o počinjenom zločinu nad Bošnjacima ovih prostora. Također, sinoć smo opet nakon 80-tak godina, proučili zikr - derviši iz Tarikatskog centra zajedno sa nama iz MIZ Višegrad, zikrom čistili svoje duše i svjedočili na sve zločine koje smo prošli. Ovaj zikr će biti naša tradicija - naveo je Memišević.

Govoreći o napadu koji se tokom mjeseca ramazana desio na povratnike Fadila i Ajšu Memišević, kazao je da rukovodstvo Medžlisa čini sve na rasvjetljenju onoga kroz šta je prošla ova porodica.

- Bili smo prvi na licu mjesta i slike njihovog zlostavljanja smo mi kao Zajednica poslali u svijet, i tako pokazali šta su oni preživjeli. Također, tada smo pokazali kroz šta prolaze povratnici. 

Nakon što je istraga na neki način stala, opet smo se uključili i animirali visokog predstavnika da se istraga o počinjenom zločinu nad povratnicima rasvijetli. Imamo nade da će počinitelj u što skorije vrijeme biti otkriven i priveden pred lice pravde. 

Ono što je najvažnije danas, vidjeli smo da se psihofizičko stanje Fadila i Ajše Memišević popravlja. Oni su proteklih nekoliko vikenda ovdje redovni, dolaze i obikavaju se već treći put u svom životu na ove prostore i svoj toprak - objasnio je Memišević.

Poručio je da je Islamska zajednica nositelj procesa na ovom području.

Velika podrška

- Infrastruktura Islamske zajednice pokriva sve na ovim prostorima, te da nema Islamske zajednice i njene infrastrukture, malo bi šta ovdje ličilo na ono što sada vidimo. Među prva tri poziva, kada se nemili događaj u porodici Memšević desio, bio je poziv reisu-l-uleme Husein-ef. Kavazovića, to meni i kao stanovniku, ali i predsjedniku Medžlisa znači, a posebno je to značilo porodici Memišević. 

Također, danas kada u Omeragićima imamo posjetu njegovog zamjenika, za nas ovo predstavlja jedan veliki podstrek i podršku - zaključio je Memišević.

Glavni imam je izjavio da „današnjom posjetom i obilježavanjem želimo dati do znanja da uz sve pokušaje i napore, agresiju na Bosnu i Hercegovinu, i sve ono nakon toga, ni na koji način neće spriječiti ili usporiti naš povratak i borbu“.

- Na prostoru našeg Medžlisa danas imamo obilježavanje, odnosno prilika je da oni preživjeli hrabro kažu, ovdje u centru Istočne Bosne, da mi danas tu hrabro stojimo i dolazimo na svoje. 

Današnja posjeta sa vrha Rijaseta nas je izuzetno ohrabrila, daje nam podršku kako u organiziranja vjerskog, tako i društvenog života, te smo na jutrošnjem sastanku od zamjenika reisa dobili izuzetno korisne konstruktivne savjete i prijedloge. 

Također, naglasio bih da nas posebno raduje i sutrašnja posjeta članova Mreže mladih Muftijstva goraždanskog, koji su sami prikupili sredstva i kupili opremu i pribor za školu, koju će, ako Bog da, sutra podijeliti našoj djeci u školi, provesti sa njima dan i tako pokazati jedan osjećaj pripadnosti zajednici - kazao je glavni imam MIZ Višegrad Hasan-ef. Skorupan.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.