MINISTAR SIGURNOSTI

Nešić: Tužilaštvo BiH da pokaže da nema nedodirljivih i da neće tolerisati prijetnje ratom i progonom

Sljedeći put nećete morati lagati da smo vas otjerali iz Sarajeva i okoline, piše u poruci postavljenoj ispred Suda BiH i Tužilaštva

Nešić: Tužilaštvo BiH da pokaže da nema nedodirljivih i da neće tolerisati prijetnje ratom i progonom. Fena

N.Č.

4.9.2023

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Nenad Nešić traži od nadležnih policijskih agencija i Tužilaštva BiH da hitno otkriju ko su autori i ko je postavio prijeteće transparente ispred Suda i Tužilaštva BiH.

- Riječ je o krivičnom djelu izazivanja nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti iz člana 145a. Krivičnog zakona BiH za koje je zaprijećena zatvorska kazna od tri godine zatvora. Zapanjujuće je da pored obezbjeđenja sudske policije neko na ogradu objekta Tužilaštva i Suda BiH postavi transparente ''Sljedeći put nećete morati lagati da smo vas otjerali iz Sarajeva i okoline''.

Čemu služe nadzorne kamere i obezbjeđenje, pa počinioci ovog gnusnog djela bez bojazni krivično djelo čine u dvorištu pravosudnih institucija. Tako su isto mogli postaviti eksploziv i zato očekujem da istražni organi utvrde da li je bilo propusta u radu obezbjeđenja - naveo je Nešić.

Ministar Nešić ističe da je zapaljen bahatošću onih koji su postavili transparent i da je očito da oni smatraju da su Tužilaštvo i Sud njihovi instrumenti, te da će proći nekažnjeno.

- Ovo je vrlo ozbiljan test za Tužilaštvo BiH da pokaže da nema nedodirljivih i da neće tolerisati prijetnje ratom i progonom, niti raspirivanje nacionalne mržnje. Očekujem od policijskih agencija da u najkraćem mogućem roku obavijeste javnost da su identifikovali počinioce krivičnog djela i uputili Tužilaštvu BiH izvještaj o počinjenom krivičnom djelu - poručio je Nešić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.