NACRT NAREDBE

Britanska vlada Wagner će proglasiti terorističkom organizacijom

Biti njenim članom ili je podržavati tretirat će se kao nezakonito

Wagnerovo djelovanje u Ukrajini i Africi prijetnja globalnoj sigurnosti. CBC

Z. K.

6.9.2023

Rusku grupu plaćenika Wagner britanska vlada namjerava proglasiti terorističkom organizacijom. Biti njenim članom ili je podržavati tretirat će se kao nezakonito, piše BBC.

Nacrt naredbe koji će se naći pred parlamentom omogućit će da se imovine Wagnera i plaćenika kategoriziraju kao vlasništvo terorista te zaplijeni.

Nasilan i destruktivan

Ministrica unutrašnjih poslova Suela Brejvermen (Suella Braverman) rekla je da je Wagner nasilan i destruktivan... vojno oruđe Rusije i Vladimira Putina. Istakla je da je Wagnerovo djelovanje u Ukrajini i Africi prijetnja globalnoj sigurnosti.

- Wagnerove stalne destabilizirajuće aktivnosti nastavljaju služiti političkim ciljevima Kremlja. Oni su teroristi jasno i jednostavno te ova naredba o zabrani to jasno pokazuje kroz zakon Ujedinjenog Kraljevstva - riječi su britanske ministrice.

Wagner je imao ključnu ulogu u ruskoj invaziji na Ukrajinu, ali je i djelovao u afričkim zemljama, uključujući Siriju, Libiju i Mali. Budućnost ove grupe je neizvjesna nakon što je njen vođa Jevgenij Prigožin organizirao neuspjeli puč protiv ruskog vojnog vrha.

Ruski zvaničnici objavili su da je Prigožin, koji je osnovao grupu 2014., poginuo u avionskoj nesreći 23. avgusta. Ime grupe Wagner bit će dodano uz organizacije poput Hamasa i Iranske revolucionarne garde.

Krivično djelo

Britanski Zakon o terorizmu iz 2000. godine daje ministru unutrašnjih poslova ovlast da zabrani neku organizaciju ako vjeruje da je riječ o terorizmu. 

Naredba o zabrani smatrat će krivičnim djelom pružanje podrške grupi, uključujući i dogovaranje sastanka s ciljem unapređenja aktivnosti organizacije.

Za kršenje ovog krivičnog djela odgovarat će se kaznom zatvora do 14 godina ili novčano do 5.000 funti (više od 6.200 američkih dolara).

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.