OPASAN NARATIV

Bakir Izetbegović kontinuirano nanosi štetu: Udario na SAD i EU, priziva "muslimane"

BiH ima dugogodišnje iskrene prijatelje u islamskim zemljama, oni shvataju i podržavaju naš evropski put, rekao je ministar Konaković

Izetbegović: Dao intervju za Al Arabiyu. Al Arabiya

Nerma Ajnadžić

6.9.2023

Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović dao je intervju za globalnu televizijsku stanicu Al Arabiya u kojem je, između ostalog, pozvao islamske zemlje da se više angažiraju u Bosni i Hercegovini. Razlog za to, kako je naveo, jeste taj da bi „nadjačali Zapad“, koji predvode SAD, optužujući ga da radi u interesu Hrvata i Srba.

Stranka prva

Uporedio je današnju situaciju s onom iz devedesetih godina, kada je Zapad nametnuo embargo na oružje, zbog čega se Bošnjaci nisu mogli braniti. Za posljednji rasplet optužio je administraciju SAD, koja, kako tvrdi, povlađuje srpskoj strani zbog rata u Ukrajini.

Ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković za „Avaz“ je rekao da je „antiamerička i antievropska Izetbegovićeva agenda jako opasna“.

- Opasna je zato što je BiH trasirala svoj put prema EU i NATO-u i sada vidimo da ta neka uzmicanja Izetbegovića, pogotovo kada je riječ o NATO-u, mogu slobodno reći, nisu bila slučajna. I to danas zaista ima drugu dimenziju kada on nastavlja vrlo glasno s tim antiameričkim i antievropskim narativom. U islamskim zemljama BiH ima dugogodišnje važne i iskrene prijatelje. Ti ljudi shvataju, s njima komuniciram vrlo često, i podržavaju naš evropski put. Svjesni su da smo mi evropska zemlja, da BiH svoju budućnost vidi unutar EU. Velika su podrška na tom putu - istakao je ministar Konaković.

Smatra da Izetbegović sve ovo radi samo zato što je izgubio vlast.

Konaković: BiH je most između Istoka i Zapada. Armin Durgut/PIXSELL

- Više puta je pokazao, pa čak i meni direktno se obraćao, da mu je stranka na prvom mjestu, a država i narod na nižim mjestima na nekim njegovim ljestvicama. To što on radi, a radi kontinuirano, mene ne iznenađuje. Ali zaista, to mogu odgovorno tvrditi, štetno je za BiH. BiH je suštinski most između Istoka i Zapada, svi naši prijatelji s Istoka to razumiju i šteta je što uzbunjuje i taj dio svjetske političke scene samo zato što SDA ne uživa vlast u BiH - naglasio je Konaković.

Moderna nacija

Dodao je da takva vrsta radikalizma pogoduje i odgovara drugom radikalizmu. Pri tome misli na Milorada Dodika i vezivanje za Rusiju.

Profesor i politički analitičar Enver Kazaz za „Avaz“ je naglasio da Izetbegovića treba podsjetiti da su najbolji prijatelji Bošnjaka i BiH u ratu i poslije rata bile SAD i EU.

- Pravi višestruku štetu BiH i Bošnjacima kada ih konfrontira sa Zapadom i kada targetira SAD kao zemlju neprijatelja Bošnjaka. Na taj način on Bošnjake izolira slično kako Srbe izolira Dodik na međunarodnom planu vezujući ih za Rusiju. Izetbegovićevo vezivanje Bošnjaka za arapski svijet ne može donijeti ništa dobro BiH budući da je taj arapski svijet razjedinjen, obilježen međusobnim sukobima i rastućim nacionalizmima te autokratskim režimima - kazao je Kazaz.

Nesvjestan je Izetbegović, kaže, povijesnog trenutka u kojem je veoma jasno da je BiH zbog rata u Ukrajini ušla u zonu interesa NATO pakta i EU.

- Izetbegović u konačnici Bošnjake vraća na stadij vjerske zajednice i svodi njihov identitet na vjerski, umjesto da ih uvrsti u moderne nacije koje se zasnivaju na institucionalizaciji svog identiteta, političkoj, kulturološkoj i svakoj drugoj artikulaciji tog identiteta. Vrlo opasna neznalica je dala intervju televiziji Al Arabiya, neznalica koja Bošnjacima veže omču oko vrata i vraća ih u narative koji ništa dobro ne mogu donijeti ni državi ni bošnjačkoj naciji - naglasio je prof. Kazaz.

Politička štetočina

Prof. Kazaz je rekao da je SDA, dok je bila na vlasti, bila poslušnička politička partija koja je svojim poslušništvom prema Zapadu i zapadnim silama zapravo prikrivala ogromnu korupciju, kriminal, nepotizam i urušavanje institucija sistema.

Kazaz: Vraća Bošnjake na stadij vjerske zajednice. Twitter

- SDA je imala gratis kartu za vlast koju joj je dao Zapad, a iskoristila je da destruira državu iznutra i omogući hrvatsko-srpski savez protiv Bošnjaka zbog svoje prevare u odnosu prema Čoviću, odnosno potpisivanju u Mostaru čuvenog legitimnog predstavljanja. Izetbegović je, kako je to davno primijećeno, najveća politička štetočina koja se mogla dogoditi Bošnjacima - istakao je prof. Kazaz.

Pogoduje radikalizmu

- Mi smo jedan evropski narod. Vrlo smo svjesni i svoje tradicije, kulture i vjere, ali nas upravo naša vjera uči da bi nam ove stvari vezane za državu trebale biti mnogo važnije od ovih stranačkih. Izetbegović sve što radi, radi na način da pogoduje svakom radikalizmu u BiH. Zaista me već dugo to od njega ne iznenađuje - poručio je ministar Konaković.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.