MALA OPĆINA

Kako živi Bosanski Petrovac, zašto ima 60 posto starih

Razvoj ove općine većinom je naslonjen na privatne firme koje tu posluju

Bosanski Petrovac. BHRT / Armin Pašić

S. S.

8.9.2023

Ulice Bosanskog Petrovca gotovo da su puste, 60 posto populacije čine penzioneri koji uglavnom preživljavaju, a mladih gotovo da i nema. I kompanija "Alma Ras" ugasila je pogon u toj opštini. Do rezanja troškova došlo je zbog pada potražnje, odnosno inflacije na glavnim tržištima u zapadnoj Evropi gdje najviše posluju, a posao je samim tim izgubilo 52 ljudi, piše BHRT.

Vrata tvornice zaključana, proizvodni pogoni - ugašeni. Završetkom godišnjeg odmora prestao je radni odnos za 52 radnice "Alma Rasa" u Bosanskom Petrovcu. Na biro se morala javiti i Džejlana Mehić koja je tu radila dvije godine.

Smanjeno tržište

- Vijest da se zatvara naš pogon primili smo zadnji dan sezone, dan prije godišnjeg odmora, vlasnici su došli i obavijestili nas da je smanjeno tržište. Kupac za kojeg smo radili je otkazao narudžbe i odlučio prekid poslovanja s našom kompanijom – kazala je Mehić.

Koliki je to problem za malu sredinu kao što je Bosanski Petrovac, zna Zlatko Hujić, bivši načelnik koji je ujedno, kaže, 2016. i doveo "Alma Ras" u ovo mjesto. Pogon bi, najavljuje se, mogao zatvoriti i "Prevent" u Bužimu. Mogu li i na koji način radnicima pomoći kantonalne i entitetske vlade?

- Ne mogu reći da je to katastrofa, ali žalosno je i tužno za nas ovdje. Zamislite, 52 zaposlenih x 3, 200-300 ljudi ostaje bez posla. To je malo paradoksalno danas kada svi traže radnike – kaže Hujić.

Pomoćnik ministra rada i socijalne politike FBiH Ernis Imamović kazao je da su to zabrinjavajući podaci.

- Generalno, stava smo da moramo pomoći radnicima na svaki način. Oni koji ostanu bez posla, imaju pravo na naknadu, ovisno o periodu koji su bili kod poslodavca, ali svakako da ćemo se potruditi da nađu adekvatne poslove – kazao je Imamović.

Uvoz radne snage

Ko hoće da radi - posla ima, reći će načelnik Bosanskog Petrovca Mahmut Jukić. Razvoj ove općine većinom je naslonjen na privatne firme koje tu posluju. Neke će čak i uvoziti radnu snagu iz drugih zemalja.

Načelnik Općine Bosanski Petrovac Mahmut Jukić pojašnjava da su okosnica razvoja šumarstvo, sječa, izvoz i prerada drveta.

- I ono što moram istaći su pozitivni primjeri u metalnoj industriji, odnosno proizvodnja metalne i aluminijske stolarije. Imamo i kompaniju koja je za primjer u Bosni i Hercegovini i koja zapošljava oko 250 radnika – pojašnjava Jućić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.