POSLAO PISMO

Ministar Bečarević: Neka Ured za borbu protiv korupcije vidi šta radi "fina gradska raja"

Srđan Mandić je rodbinski povezan s direktoricom KJKP Rad d.o.o., a prijateljski sa Sulejmanovićem

Bečarević: Ne dozvoljavam blaćenje. Vlada KS

Z. K.

8.9.2023

Almir Bečarević, ministar komunalne privrede u Vladi KS, danas je uputio šefu Ureda za borbu protiv korupcije Erduanu Kafedžiću i medijima pismo u kojem upozorava na niz nezakonitosti i nepotizam načelnika Općine Centar Srđana Mandića i krvno-rodbinskih veza koje ga krase.

Protiv zakona

Bečarević se osvrće na pucanje vodovodne cijevi na području općine Centar i, kako navodi, "sposobnosti" Srđana Mandića i krvno-rodbinskih veza koje ga krase.

- Posebno sam motiviran riječima koje je Mandić na istim društvenim mrežama objavio, citiram: "I neće skrivati više ničiji nerad. I, nije ovo priča o koaliciji, niti o politici". Prije svega, želim naglasiti da se potpuno slažem s Mandićem o pitanju datih kvalifikacija za vodovod, ali isto tako, kao što on nije mogao ništa učiniti o pitanju vodovoda, tako i ja kao resorni ministar ne mogu ništa uraditi. Vlada ne vlada direktorima, već političke stranke, a da je tako dovoljan je primjer da ovo ministarstvo nije niti obaviješteno o pucanju cijevi.

Sada bih javnosti prezentovao dvije priče koje nemaju veze s koalicijama ili politikama. Srđan Mandić ima druga Reufa Sulejmanovića. Sulejmanović je predsjednik Nadzornog odbora KJKP Rad zaslugom Mandića - prijatelji. Reuf Sulejmanović ima rođaka Alena Girta. Alen Girt radi u kompaniji koja, između ostalog, izrađuje web-stranice.

Srđan Mandić je rodbinski povezan s direktoricom KJKP Rad d.o.o., a prijateljski sa Sulejmanovićem. Reuf Sulejmanović produžava v. d. mandat direktorice, više puta, protivno Zakonu o ministarskim, vladinim i drugim imenovanjima u FBiH.

Vera je u 66. godini života i neće da je pošalju u zasluženu penziju. Alen Girt, odnosno kompanija u kojoj je zaposlen, izrađuje web-stranicu Općine Centar, načelnik Mandić, za 70.000 KM. Alen Girt, odnosno kompanija u kojoj je zaposlen, izrađuje web-stranicu za KJKP Rad, gdje je rodbinski povezana direktorica s Mandićem, a Reuf, predsjednik NO KJKP Rad d.o.o., po rođačkoj liniji s Girtom, u visini od 22.000 KM.

Rodbinske veze

Reuf Sulejmanović, radi zaštite integriteta neću opisati šta se desilo prije koji dan s istim. Da li gore ugovoreni poslovi vrijede za izradu dvije web-stranice 92.000 KM, neka javnost sudi. Moje mišljenje je da ne vrijede niti 5.000 KM. Kao što se može vidjeti, ova krvno rodbinsko-rodbinska veza koristi benefite koja se u gradu zove "fina gradska raja". Ja sam kao ministar nesposoban, a ovi su sposobni za benefite opisane u gore datom primjeru - navodi Bečarević.

Nadalje navodi kako je Kanton Sarajevo i Vlada KS uzela kredit za kupovinu mašina za preduzeće Rad. Kredit je podignut 2019. godine kod Razvojne banke u visini od 1.000.000 KM. Da bi se izbjegla javna nabavka u kupovini mašina, sredstva se prebacuju na UNDP.

U KJKP Rad d.o.o. prije dvije godine nestaje goriva i ovo preduzeće traži načina kako da dođe do goriva.

- Spasonosna ideja je bila da UNDP umjesto mašina kupuje gorivo za preduzeće Rad u vrijednosti od 700.000 KM. Znači, namjenska sredstva osigurana putem kredita za kupovinu mašina utrošena su za kupovinu nafte. Za to nije postojala saglasnost Razvojne banke niti Ministarstva finansija KS. KJKP Rad je dobio besplatnu naftu, a ne mašine. Rad nikad nije vratio novac UNDP-u niti Razvojnoj banci. Kanton plaća kamate godinama, mašine nisu kupljene, sredstva su nenamjenski utrošena i Rad dobio naftu za koju nema fakture, jer je UNDP plaćao naftu - govori ministar.

Naglašava da je na čelu KJKP Rad d.o.o. Vera Arnautović, rodbina Srđana Mandića, što je sam priznao, predsjednik NO KJKP Rad d.o.o. Reuf Sulejmanović raja Mandića, a njegov rođak je Alen Girt.

Dvije priče

- Fina neka gradska raja. Zašto ove dvije priče? Kada Srđan Mandić proziva ministra Bečarevića, to radi na neprimjeren način. Kada Mandić nekog proziva da je nesposoban, to nikad ne dokumentuje već nastoji poniziti.

Poniženje bih mogao prihvatiti da se radi o moralnoj vertikali. U ovim pričama imamo vertikalu koja je sve drugo nego moralna. S ove dvije priče sam završio, ali ima još mnogo priča i stoga ide poruka Srđanu: "Stani, Srđo, i ne prikrivaj svoj nerad izmišljenim stvarima jer java je brutalna za tebe i tvoje okruženje."

Kao ministar nastojim raditi odgovorno i ne dozvoljavam blaćenje koje ima cilj samo skretanje pažnje s pravih razloga i dešavanja u općini Centar. Ovo saopćenje šaljem i Uredu za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom pa ako žele reagovati dobro je, a ako ne, bar da javnost sazna kako to radi "fina gradska raja" - zaključio je Bečarević.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.